Ezeket látta már?

Gyógyszerbeadás a bőrön át - ultrahanggal

A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket. Új módszerükben ultrahangos hullámokkal növelték az emberi bőr áteresztőképességét az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) kutatói, ami hatékonyabbá teheti bizonyos gyógyszerek bőrön át történő bejuttatását a szervezetbe.

Az eljárás gyors és fájdalommentes, mert kiküszöbölheti az injekciós tű használatát.

Gyógyszerbeadás a bőrön át - ultrahanggal

"Olyan, helyileg alkalmazott szereknél használható, mint a szteroidok, például a kortizol vagy olyan szisztémás szereknél, mint az inzulin és több más mellett antigénes vakcinálásnál is" - magyarázta az eljárás alkalmazhatóságát Carl Schoellhammer, az MIT végzős vegyészmérnöke, a fejlesztőcsoport tagja.

Az emberi fül számára hallható hangok felső határánál nagyobb frekvenciájú hanghullámok, az ultrahangok képesek arra, hogy a bőr legfelső rétege szerkezetének megváltoztatásával átmenetileg áteresztőbbé tegyék a bőrt a gyógyszermolekulák számára. A kutatók két különböző hullámhosszú ultrahangnyalábot alkalmaztak, így érték el, hogy a bőr áteresztőképessége jelentősen emelkedjen.

Az elmúlt években számos helyen zajlanak kísérletek a gyógyszerek bőrön át történő bevitelére. Az MIT-en kidolgozott módszer, a magas és alacsony frekvenciájú ultrahangos hullámok együttes alkalmazása adta eddig a legjobb eredményt - számolt be róla a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120914133135.htm

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához