Koronavírus: ezért ad klaritromicint betegeinek a román tüdőgyógyász

#covid #koronavírus #antibiotikum #klaritromicin
2021.04.12.

A klaritromicin egy antibiotikum. Papírforma szerint vírus ellen hatástalan. A nagyváradi doktornő korábban többek között épp azzal verte ki a biztosítékot, hogy ő ezt az antibiotikumot adja covidos betegeinek a tüdőgyulladás megelőzésére, kezelésére. Szakgyógyszerészünk, dr. Budai Marianna utánanézett mennyire helytálló ez a Covid-ellenes gyógyszerterápia.

Ahogy korábban megírtuk, a nagyváradi tüdőgyógyász, dr. Flavia Groșan, nemrég az egész Covid-kezelési protokollt helytelenítette. Szerinte a túlzott lélegeztetésbe halnak meg a betegek, míg ha "sima" atipikus tüdőgyulladásként kezelnék a COVID-19 okozta szövődményeket, felgyógyulnának a betegek. A teljes cikket erről ide kattintva olvashatja.

Miért kell(ene) antibiotikumot adni, ha a Covid-19-et vírus okozza?

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19 kezelésére hatásos gyógyszer jelenleg nem áll rendelkezésre, azonban már a pandémia első hulláma óta a figyelem és a klinikai kipróbálások középpontjában vannak bizonyos antibiotikumok, köztük az azitromicin és a klaritromicin.

A sokat sulykolt alaptétel szerint antibiotikumok adása csak baktériumok okozta fertőzések, például baktérium okozta tüdőgyulladás esetén szükséges. Vagyis, az antibiotikumok adása vírus okozta fertőzéseknél, így a Covid-19-nél felesleges. Tudományos magyarázat is van: az indokolatlan antibiotikum-használat a mellékhatások kockázatát emeli, illetve hozzájárul az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedéséhez.

COVID-19-ben mégis gyakran adnak antibiotikumot

A koronavírus azonban sajátos helyzetet szült: bizonyos antibiotikumok – elsősorban az azitromicin adása – a terápia részét képezheti. Miért? Egyrészt, azitromicinnel a Covid-19-re ráépülő bakteriális felülfertőződések (baktérium okozta tüdőgyulladás) megelőzhetők és szükség esetén kezelhetők, másrészt, valószínűsíthető, hogy egyes antibiotikumok, így az azitromicin is hozzájárulnak a koronavírus okozta fertőzés és gyulladás mérsékléséhez. Ez utóbbi „indoklás” még viszonylag gyenge lábakon áll, hiszen az azitromicin elsősorban mint makrolid típusú antibiotikum ismert, ami a baktériumok fehérjeszintézisének a gátlásán keresztül fejti ki a hatását. Mindössze állatkísérletes és „kémcsöves” kísérletek igazolják azt, hogy az azitromicinhez vírusellenes, immunrendszert befolyásoló és gyulladásgátló hatás is köthető lehet.

Miért jobb a klaritromicin, mint az azitromicin?

A nagyváradi doktornő arról számolt be, hogy a Covid-19 betegei nagyobb arányban meggyógyulnak, ha klaritromicint kapnak (nem pedig azitromicint). A doktornő tapasztalatai alapján a klaritromicin gyulladáscsökkentő hatása ebben az esetben előnyösen kihasználható.

Tudni kell, hogy a klaritromicin az azitromicin rokonvegyülete, mindkét gyógyszermolekula úgynevezett makrolid típusú antibiotikum. Vagyis, mindkét vegyület a baktériumok fehérjeszintézisét gátolja, és mindkét gyógyszervegyület igazoltan hatásos a bakteriális fertőzések ellen. Továbbá, egyelőre nagy bizonyosságú adatokkal alá nem támasztott módon, mindkét vegyület mutathat gyulladásgátló és immunrendszeri modifikáló hatást, ami kedvező lehet a vírusok okozta fertőzéseknél.

Korábban voltak ilyen irányú vizsgálatok az influenza-, az ebola-, a humán respiratorikus szinciciális- (RSV-) vírus, illetve a Zika-vírus okozta fertőzések kapcsán, jelenleg pedig intenzív vizsgálatok folynak a koronavírus kapcsán. Úgy tűnik, hogy ebben a tekintetben a makrolidok alapvegyületénél, az eritromicinnél, valamennyi újabb makrolid hatásosabbnak bizonyul, így az azitromicin, a klaritromicin és a roxitromicin is.

A tudomány jelenlegi állása szerint…

Hivatalos vizsgálati eredmények alapján egyelőre sem megerősíteni, sem elvetni nem lehet annak a lehetőségét, hogy a makrolid antibiotikumok adása kedvezően hat a vírusos fertőzések, köztük a Covid-19 lefolyására.

Abban a tekintetben sem áll rendelkezésre hivatalos állásfoglalás, hogy valamelyik makrolid antibiotikum koronavírus-ellenes hatása kifejezettebb lenne.

Nyilvánvaló, hogy a kezelőorvosok egyre nagyobb mennyiségű tapasztalati információt halmoznak fel ezen a téren, és remélhetőleg a közeljövőben a jelenleg futó klinikai vizsgálatok eredményei is napvilágot látnak. Remélhetőleg mindezek együtt olyan terápiás protokollok kialakítását fogják szolgálni, amik a Covid-19 betegek nagyobb arányú gyógyulását eredményezik,- akár klaritromicinnel, akár azitromicinnel, akár ezek nélkül.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32972196/

Forrás: egeszsegkalauz.hu