Ezeket látta már?

Köszvény diéta mellett is kell a húgysavcsökkentő? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

köszvény, köszvénydiéta, húgysavszint, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt orvosok! Egészsges 28 éves 180 cm 79 kg-os férfi vagyok semmilyen betegséggel nem rendelkezek.

Januári laboromban 547 umol/L volt a húgysavszint. Egy hete ismétlés történt és már csak 512 umol/L volt a szintem. 350-es értékig jó. Azonban a nagylábujjam nagyon fáj éjszakánként, meleg tapintású és lüktet.

A háziorvos most kiírt napi 2x100mg Milurit tablettát. Ezt meddig kell szednem? Orvos szerint ha étrendet cserélek talán nem is lesz rá szükség. Egyáltalán ilyen alacsony húgysav szintre ilyen fiatalon miért kell gyógyszert szednem? Étrendet változtattam és már a húgysav értéke 30-al csökkent január óta. Köszönöm!

Köszvény: ezeket az ételeket érdemes kerülni, hogy enyhüljenek a tünetek

Kedves Kérdező, gratulálok a döntéséhez, hogy nekifogott a diétának. A cél a húgysavszint 360umol/l érték alatti szinten tartása. Az ön által írt érték igen magas, a húgysav kristályok kirakódhatnak az ízületekben, fájdalmat és gyulladást, a belső szervekben például a vesében, vesekövességet okozva. Ezeket elkerülendő szükséges a diéta mellett húgysavszintet csökkentő gyógyszer szedése. Ez szükség esetén 600 mg-ig feltitrálható, rendszeres laborkontroll mellett. Ebben háziorvosa vagy reumatológusa tud segíteni.

Önnek a leírása alapján köszvényes rohama zajlik, ez általában diétahiba következménye. Mai terápiás javaslatok szerint fél éve fennálló terápiás húgysavszint és köszvényes roham mentes állapot mellett a gyógyszer elhagyása megpróbálható.

Tovább az orvos válaszol rovat többi kérdéséhez>>>

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához