Ezeket látta már?

Megdöbbentő számadatok az influenza jelentette veszélyről

influenzajárvány, halál, védőoltás

Egy influenzajárvány pusztítóbb tud lenni, mint egy világháború, több ember életét követelve, mint az első nagy világégés.

Napjainkban is jóval többen halnak meg az influenzával összefüggő légúti megbetegedésekben, mint azt egy évtizeddel korábban vélték. Ráadásul, az influenzás megbetegedés a szív- és érrendszeri rizikót, így például a szívinfarktus kockázatát is jelentősen emeli. Érdemes a védőoltást felvenni!

Pusztítóbb lehet, mint az első világháború

Ha a XX. század legtöbb emberéletet követelő katasztrófáját kell megnevezni, sokan a világháborúkat említik; miközben az alig több, mint 100 éve pusztító spanyolnátha járvány 50-100 millió ember halálát okozta,- többét, mint az I. és a II. világháborúk összesen. A nevével ellentétben a spanyolnátha nem egyfajta nátha volt,- hanem influenzavírus okozta fertőzés. Majdnem 100 évet kellett várni arra, hogy a spanyolnáthát okozó vírusnak a szerkezetét megismerjük. A kutatók (Jeffery Taubenberger és társai) 2005-re rekonstruálták a vírus-RNS-t, és ma már a teljes génállomány ismert. Kiderült, hogy a gyilkos vírus több génszekvenciájában hasonlóságot mutat a madárinfluenza vírussal.

Napjainkban többen halnak meg influenzában, mint eddig gondolták

Több mint tíz évvel korábban megjelent tanulmányok szerint az influenzavírusok okozta infekciók és azok szövődményei globálisan évi 250.000-500.000 halálesethez vezetnek. Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Szervezetének, (CDC) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen végzett tanulmányai azonban arra mutatnak rá, hogy az influenzajárványok világszerte több halálos áldozatot követelnek, mint azt korábban gondolták, és mint az a korábbi közleményekben szerepelt.

A friss tanulmány, ami több ország bevonásával szerzett, jóval nagyobb számú adat elemzésén alapul, arra mutat rá, hogy az influenzafertőzések következtében fellépő légúti betegségekre visszavezethetően évente mintegy 290.000 – 650.000 ember veszti életét. Másként fogalmazva ez azt is jelenti, hogy majdnem minden 10000. ember influenza miatt hal meg.

Veszélyben az időskorúak!

Az influenzával összefüggő, légúti megbetegedésekre visszavezethető elhalálozás évi 0,1 és 6,4 elhalálozás között változik 100000 főre vetítve a 65 évnél fiatalabbak körében. 2,9 és 44,0/100000 fő közé tehető a 65 és 75 év közöttiek körében, míg 17,9 és 223,5/100000 fő közé esik a 75 évnél idősebbek csoportjában.

Nem „csak” légúti kórképek miatt lehet halálos az influenza

Nem szabad elmenni a mellett az információ mellett, hogy a CDC-WHO adatok „csak” az influenzával összefüggő légúti kórképekre visszavezethető elhalálozással számolnak. Ismert az is, hogy az influenza – ezen kívül – a szív- és érrendszeri kockázatot is emeli. Az influenzás megbetegedés akár 6-10-szeresére is növelheti a szívinfarktus esélyét. Az influenza B fertőzés ebből a szempontból kockázatosabbnak bizonyul, mint az influenza A vírus okozta megbetegedések.

Feltételezhető, hogy a szívinfarktus nem közvetlen következménye az influenzának. Sokkal inkább valószínű az, hogy a vírusfertőzés jelentette – számos szervet érintő - megterhelés vezethet ahhoz, hogy a nem kívánatos, súlyos szív- és érrendszeri események gyakorisága is megnő.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33293-2/fulltext?elsca1=tlxpr

(2) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1702090

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához