Ezeket látta már?

Megtévesztő gyógyszercsomagolás?

2012.08.27. Módosítva: 2015.11.04.

Más név a gyógyszerdobozon és a csomagoláson, a gyógyszergyártók eljárást kezdeményeztek. Mintegy 25-26 ezer doboz olyan szívgyógyszer került a patikákba, amelynek más volt a neve a dobozon és más a belső buborékcsomagoláson; a gyógyszergyártók szövetsége felügyeleti eljárást kezdeményezett - írta a Népszabadság szombaton.

A nevű szer kibontás után Nebivolol Heumann 5 mg Tablettenre "változott", s bár a két név ugyanazt a hatóanyagot takarja, a gyártói szövetségek szerint ez példátlan eset, amely veszélyezteti a gyógyszer biztonságos alkalmazását. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért felügyeleti eljárást kezdeményezett az emberi erőforrás miniszternél a forgalmazó ellen.

Megtévesztő gyógyszercsomagolás?

A forgalmazó cég áprilisban nyert az egészségbiztosító vaklicitjén, s a következő hat hónapra a Nebacop lett az egyetlen szer, amit fel lehet írni a közgyógyellátottaknak magas vérnyomásra.

A cégnek azonban beszerzési gondjai adódtak, s hogy ellátási kötelezettségét teljesítse, Németországból szerzett be egy gyógyszert, amelynek hatóanyaga ugyan megegyezik a Nebacoppal, de más márkanév és német felirat szerepelt a csomagoláson.

A szerkesztő hozzászól

Minden esetben ügyelünk arra, hogy oldalunkon ún. "márkaneveket" ne tüntessünk fel, mert ez nem engedhető meg vényköteles gyógyszerek esetében a reklámtörvény előírásai szerint.

Most azért kellett kivételt tennünk, mert pont ez a probléma lényege: a név összetévesztése.

A cég ügyvezetője a lapnak azt mondta: egyeztettek az egészségbiztosítóval, és mindenben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) útmutatásai alapján jártak el, amikor magyar feliratú dobozba tették a gyógyszert és külön tájékoztatót mellékeltek hozzá.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület osztja a gyógyszergyártói szövetségek aggodalmát, s úgy véli, a hatóságoknak hasonló helyzetekben van más lehetőségük is, mint hogy aláássák a gyógyszerek biztonságossága iránti bizalmat - írta a Népszabadság.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához