Ezeket látta már?

Nyaralás: ilyen gyógyszereket vigyen magával a vakációra

utazás, gyógyszer

Az, hogy milyen gyógyszereket viszünk magunkkal túl a krónikus bajokra szedett szereken, attól is függ, milyen jellegű a nyaralás. Mutatjuk mire érdemes gondolni, mielőtt útnak indul.

Egy nyaralásra készülve természetesen nem szívesen gondolkozunk azon, milyen bajok érhetnek minket, de nem árt előre felkészülni, például egy megfelelő útipatika összeállításával. És persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy bizonyos gyógyszereket az utazás alatt is rendszeresen szednünk kell!

Az úti gyógyszerkészlet összeállításánál néhány fontos szempontot figyelembe kell venni. Hová utazunk, mennyi holmit csomagolhatunk, milyen körülmények közé megyünk, milyen krónikus betegségeink vannak, milyen problémákra vagyunk hajlamosak.

Többször előfordul, hogy a nyaralóhelyen kell ügyeletes patikát keresni - érdemes még nyaralás előtt tájékozódni, hol van a legközelebbi ügyeletes patika, vagy háziorvosi rendelő.) Egy ismerős nyaralóhelyen ez még nem jelent nagy gondot, viszont ismeretlen helyen vagy külföldön már annál inkább.

Használja patikakeresőnket, találja meg az önhöz legközelebbi gyógyszertárat, és informálódjon annak nyitvatartásáról >>

Mi alapján szelektáljunk?

Máshogy kell készülni egy tengerparti nyaralásra és egy városlátogatásra, máshogy egy all-inclusive üdülésre és egy vadregényes túrázásra. Beszéljük-e az úti cél nyelvét, vagy elég erősek vagyunk-e valamelyik elterjedt nyelvből, szükség esetén el tudjuk-e magyarázni a gyógyszertárban, hogy milyen panaszaink vannak és milyen gyógyszerre van szükségünk?

Rendkívül fontos, hogy ne csak a gyógyszerekről, de azok megfelelő tárolási körülményeiről is gondoskodjunk! A kánikulában a gyógyszerek hatóanyagának bomlása felgyorsul, vagyis romlik a készítmények hatékonysága, sőt akár káros bomlástermékek is keletkezhetnek. Vihetünk magunkkal például egy kisméretű, hőszigetelt, kellően száraz, jól zárható hűtőtáskát – ez különösen autós túrák esetén lehet hasznos.

Mindenképpen vigyük magunkkal:

 • az állandóan szedett gyógyszereinket (vérnyomás-csökkentőt, fogamzásgátlót, asztma elleni szereket)
 • azokat az eszközöket, melyek szükségesek a gyógyszeres kezelésünkhöz (ilyen lehet a cukorbetegeknek a vércukorszint-mérő)
 • szemüvegünket és kontaktlencsénket (plusz tároló folyadékkal, bár az utazásokra praktikusabb a naponta cserélendő lencse)
 • fájdalomcsillapítót
 • ragtapaszt, kézfertőtlenítőt, sebfertőtlenítőt
 • fényvédő krémet
 • rovarriasztót, csipeszt, kullancscsipeszt
 • óvszert - ezt nemcsak akkor érdemes vinni, ha aktív nemi életet élünk, vészhelyzetben akár gumikesztyű-helyettesítőként is használhatjuk

Nem árt, ha van nálunk:

 • utazási betegség és hányinger elleni szer
 • hasmenés elleni szer
 • antihisztamin
 • köhögéscsillapító
 • gyógynövényes kemény cukor
 • füldugó
 • viszketés, napégés elleni krém vagy aloe vera gél
 • vízhólyag elleni tapaszt
 • víztisztító tabletta
 • digitális lázmérő

Mit tehetünk a gyomorrontás után?

Milyen iratokra lehet szükségünk?

Az EU-országokban (valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben) engedély nélkül magunknál tarthatjuk a krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek többségét. Érdemes azonban kérni egy igazolást a háziorvostól a gyógyszer nevével, adagolásával.

Vannak olyan gyógyszerek, melyek hatóanyaga a fokozottan ellenőrzött szerek közé tartozik. Ilyenek lehetnek például az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a nyugtatók, altatók. Ezek kiviteléhez orvosi igazolás kell, ha pedig 3 napnál hosszabb időre utazunk el, a kezelőorvos igazolása mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott igazolás is szükséges.

Nem árt észben tartani, hogy bizonyos gyógyszereket néhány országba egyáltalán nem lehet bevinni! Érdemes ezt előre megkérdezni a célország konzulátusán. Az OGYÉI honlapján megtalálható Gyógyszeradatbázisban lehet tájékozódni az engedélyköteles gyógyszerekről (ezeket K1, K2, P1, P2, P3, P4 kódokkal jelölik), és a formanyomtatványokat is le lehet tölteni az OGYÉI oldaláról. ( 34., 35., 36. sorszámú nyomtatványok).

Vigyük magunkkal a TAJ-kártyánkat, illetve az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat is, és nem árt, ha van nálunk egy idegen nyelven (célszerű angolul) írt kártya az egészségügyi adatainkkal, a szedett gyógyszerekkel, az esetleges krónikus betegségeinkkel, valamint a háziorvosunk elérhetőségeivel.

Egzotikus úti célok

Egyre többen választanak egzotikus országot a nyaralásuk helyszínéül, ezekben azonban nemcsak a távoli kultúrákkal kerülhetünk közeli kapcsolatba, hanem olyan betegségekkel is, melyek hazánkban igen ritkák. Ilyen lehet például a tífusz, a kolera, a malária vagy a sárgaláz.

Érdemes jó előre gondoskodni a megfelelő védőoltásokról - valamint a védőoltásokkal kapcsolatos igazolásokról, hiszen vannak olyan országok, melyekbe ezek hiányában nem léphetünk be -, és ha érintett területre megyünk, akkor malária elleni gyógyszerről is!

Forrás: EgészségKalauz