Ezeket látta már?

Több ezer beteg jár jól: újabb gyógyszereket támogat a TB

gyógyszeres terápia, innovatív, daganatos betegség, vérzékenység, szívelégtelenség, Parkinson-kór, szklerózis multiplex, ízületi gyulladás

31 új gyógyszer, illetve terápia társadalombiztosítási támogatásáról született döntés.

A most befogadott készítmények között van többek között különböző daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható legmodernebb gyógyszer.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) úgy fogalmazott: a kétéves kihagyás után született döntés nyomán több ezer betegnek javulhatnak az életkilátásai.

A mostani döntéssel Magyarország közelebb jut ahhoz, hogy behozza a "kényszerű és jelentős lemaradást", amelyet a pandémia okozott az új terápiák társadalombiztosítási befogadását tekintve. Erre a szövetség szerint az esély is megvan, hiszen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) további 75 beadványt terjesztett fel döntésre.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója azt mondta: a TB-támogatott gyógyszerek körének folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy újabb és újabb súlyos betegségek eredményes és hatékony kezeléséhez válhassanak széles körben elérhetővé Magyarországon is a globálisan hozzáférhető legkorszerűbb terápiák.

Olvasson tovább! Lehet inni, ha gyógyszert szedünk? Itt a válasz!

Az igazgató reméli, hogy felgyorsulhatnak a TB-támogatásról szóló döntések, és egyértelmű bizakodásra ad okot, hogy az előkészítést végző (NEAK) 2021 őszén több mint további negyven beadványt terjesztett fel befogadásra. Ezek a végső döntésre várakozó készítmények a kormány gyors lépésével "akár negyvennél is több indikációban biztosítanának új terápiás lehetőségeket" az érintett nagyszámú magyar beteg számára - mondta.

Holchacker Péter úgy véli, sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy ezen a területen is újra "éllovasokká" válhasson Magyarország a visegrádi országok között.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához