Ezeket látta már?

A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája

Az elmúlt években gyógytornászi munkám során egyre inkább azt tapasztaltam, milyen nagy jelentősége van a nyak-, és vállöv (váll és lapocka) beszűküléseinek, az izomegyensúly felborulásának. A meglehetősen kellemetlen problémák miatt természetesen ezek kezelése is nagy hangsúlyt kell hogy kapjon!

Sokszor nem könnyű felismerni e terület érintettségét, pedig az innen kiinduló problémák felfelé a fej irányába és lefelé a derék vonalában is okozhatnak tüneteket. A nyak mozgásainak beszűkülése az izmok kötöttsége miatt fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, a nyakban húzó fájdalmat okozhatnak.

A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája

Gyakori tünet fáradt, merev nyakizmok esetén, ha olvasáskor, vagy számítógép használatakor, amikor a fej hosszabb ideig előre hajol, erős fájdalom jelentkezik a tarkón, nyakban, vagy a lapocka felső csúcsánál. Ez jelzi a nyaki gerincszakasz, és/vagy a nyak izmainak kóros állapotát!

Nem túl gyakran említett és ezért a kezelésben is sokszor kimaradt terület a lapockák környéke. A két lapocka minden irányban izmokkal párnázott, ez segíti mozgását és csúszását a bordakosár hátsó részén, de ez okozza legtöbbször a problémát is.

Beszűkült, merev izomzat esetén a bordák letapadnak, ezáltal mind a gerinc, mind a bordák, mind a karok mozgása akadályozott. Emellé még húzó, égő, kellemetlen fájdalom is társulhat, ami mindennapi tevékenységünkre is kihat.

Ha a beszűkülés ideget is leszorít akkor a test oldala felé sávszerűen, vagy a karok irányában idegfájdalom is keletkezhet!

Gyógyszerek szedése, pakolások, borogatások alkalmazása pusztán rövid időre, vagy még ennyire sem javítja ezt az állapotot. Az okot kell megszüntetni, vagyis a nyak-, a váll-, a vállöv izomzatát fellazítani, egyensúlyba hozni és az egyéni terhelésnek megfelelően megerősíteni!

Nagyon fontos:

- a szimmetria helyreállítása,

- a célzott gerinctorna, ami minden szakaszon a gerinc mozgásainak segítségével közvetve fejti ki hatását,

- a célzott erősítés testalkatra, személyre, terhelésre szabottan a mindennapi mozgások erejének fenntartásához,

- a légzés visszaállítása, megtanulni és begyakorolni a kötöttség miatt kialakult szűk bordakosár-mozgások helyett a megfelelő, telítő légzést!

A terület gyógytornája aktív és passzív technikákból áll. Fontos, hogy a páciens újra megérezze a nyak-, vállöv területének izmait, munkáját és mozgásait, saját aktív tornája által. Emellett szükséges a gyógytornász által végzett passzív, kimozgató, manuálterápiás technika a további felszabadításhoz.

Ellenállásos, erővel szemben végzett gyakorlatok a proprioceptív (érző) rendszeren keresztül ingerlik az izmokat és fokozzák a lazítást és regenerációt az izomszövetben. Nagyon fontosak a relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, agykontroll, ami tudatos relaxációval stabilizálja az elért eredményt, tovább erősíti és fokozza a hatékonyságot. Meg kell tanulni "elengedni" a berögződött fájdalmat! Hosszú idő óta fennálló betegség, vagy testi tünet bevésődik és identitássá, testképpé válik. Tudatos, mély állapotban történő ellazulás és elengedés végleg megszabadítja testünket a fájdalomtól!

Lássuk a részletes gyakorlatokat!

A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája
A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája
A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája
A nyak-, a váll-, és a vállöv gyógytornája

Az előbbi gyakorlatsor általános átmozgatás a nyak panaszainak enyhítésére. Attól függően azonban, hogy mi az alapprobléma, (nyaki sérv, csigolya deformitás, kopás, izomfeszülések) célirányos és speciális gyakorlatok is szükségesek lehetnek. Ebben szakember (gyógytornász) tud segíteni és személyre szabott mozgásprogramot összeállítani.

Jó kiegészítő kezelés a masszázs, tanult, gyakorlott gyógymasszőr segít az izmok ellazításában, és a fájdalom enyhítésében.

Megjegyzés: Mint minden krónikus betegség terápiájánál itt is hangsúlyoznom kell, hogy a nyak-, váll-, vállöv kezelése nem csupán pár alkalom, hanem hosszú, kitartó és rendszeres munka éri el csak a hatást és biztosít maradandó egészséges állapotot. Akár teljes életmódváltás szükséges és aszerint hogy mekkora terhelés éri a területet a rugalmasság és erőnlét fenntartásához mindennapi mozgás, torna, átmozgatás és kezelés szükséges! Ez ne legyen kényszer, inkább a mindennapokba beépített lazítás és önfejlesztés!

Mindenkinek mozgásban gazdag szép napot és jó kedvet kívánok!

Pap Andrea

andrea@papandrea.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához