Ezeket látta már?

Agyvérzés után: ezek a terápiák segíthetnek a rehabilitációban

Agyvérzés stroke sztrók után terápia rehabilitáció

Stroke során kisebb vagy nagyobb mértékben sérülhetnek a kognitív képességek is, a memóriától a problémamegoldásig.

Számíthat-e javulásra a beteg? Milyen módszerek segíthetik a rehabilitációt? A stroke összetett probléma, sokféle agyterületet érinthet, ezeken keresztül pedig számtalan funkció zavarát okozhatja, de a sérülések mértéke is egyénenként eltérő lehet. Az, hogy mennyire súlyos következményekkel jár valakinél a stroke, más tényezőktől is függ, így azt sem lehet előre megjósolni, mikor fog valaki felépülni, illetve, milyen maradandó károsodásokkal kell számolni. A rehabilitációra adott válaszok is egyénenként eltérőek lehetnek, van, akinél gyorsabb és látványosabb a javulás, másnál lassabb és nehezebben észrevehető.

Nem lehet tudni, milyen sérülések maradnak

A stroke okozta kognitív problémákról nem lehet előre megmondani, hogy mikor „múlnak el” ezek, vagy hogy megmarad-e valamilyen zavar hosszú távon is. A kognitív problémák felismerését, a rehabilitáció megkezdését késleltetheti, hogy gyakran csak hosszabb idő után, a hétköznapokba való visszatéréskor észlelik ezeket. Az első napokban, hetekben sokszor nincs is szükség bizonyos képességekre, így nem is veszi észre a beteg vagy az őt otthon ápoló hozzátartozók, hogy valamivel gond van. Az is előfordulhat, hogy a beteg állapotában spontán javulás következik be, éppen akkora, mire eljutnának a diagnózisig.

A kognitív képességek zavarai általában a stroke-ot követő első néhány hónapban a legsúlyosabbak, de a beteg állapotának a javulása is az első 3-6 hónapban a leglátványosabb. Természetesen, később is lehetséges javulás, ám ez általában sokkal lassabb folyamat.

Arra is érdemes felkészülni mind a betegnek, mind a hozzátartozóknak, hogy az érintett kognitív képességei soha nem térnek vissza az agyvérzést megelőző állapotba. A kezdeti javulás utáni romlásra azonban nem kell számítani, és jó néhány olyan módszer van, mellyel megkönnyíthető az élet.

A legfontosabb tudnivalók a kognitív rehabilitációról

Jelenleg nincs olyan módszer, mely képes lenne tökéletes mértékben „megjavítani” az agyat, vagyis visszájára fordítani az agyvérzés során végbement változásokat, és visszaállítani az agy korábbi állapotát. A kognitív képességeket célzó rehabilitáció a változásokkal való új megküzdési stratégiák, módszerek elsajátítására, esetleg kompenzációs technikák megtanulására koncentrál. Azon az elven alapul, hogy az agy folyamatosan képes a változásra és rendkívül hatékonyan képes az alkalmazkodásra, tanulásra. Ebben a folyamatban általában ergoterápiával foglalkozó szakember lesz a beteg segítségére, de neurológus, pszichiáter, pszichológus is tagja lehet a rehabilitációs csapatnak.

Az egyik első lépés természetesen a károsodás felmérése, annak meghatározása, hogy mely kognitív képességek sérültek és milyen mértékben. Ez a felmérés sok esetben rendkívül frusztráló lehet a beteg számára, hiszen éppen azokkal a tevékenységekkel foglalkozik, melyek nehézséget okoznak. Fontos azonban, hogy megfelelő diagnózis legyen a kezünkben, hiszen így a megoldást is könnyebb megtalálni.

A kognitív rehabilitáció mindig egyénre szabott. Nagyon sokféle módszert alkalmazhatnak, a memória- és figyelemfejlesztő gyakorlatoktól a mozgásterápián keresztül a gyakorlati, praktikus módszerek betanításáig. Nagyon fontos a rendszeres gyakorlás. A kapott feladatokat újra és újra el kell végezni, az ismétlés maga is stimulálja az agyat, és hozzájárul ahhoz, hogy a kognitív képességek javuljanak. Minél többet gyakorol és ismétel tehát a beteg, annál jobb eredményekre lehet számítani.

A kognitív zavarok lehetséges tünetei

  • az érintett nehezen tesz különbséget a lényegtelen és fontos információk között (pl. nem tudja követni egy beszélgetés folyamát egy zajos környezetben)
  • nehéz fókuszálni a figyelmet, egy feladatra koncentrálni, az érintett figyelme könnyen elterelődik
  • az érintettnek nehezére esik egy félbehagyott feladatot folytatni
  • az érintett nem, vagy csak nagyon nehezen tud egyszerre több dologra is koncentrálni
  • az érintett nem tudja elég gyorsan feldolgozni az információkat, sokkal tovább tart neki megérteni a dolgokat, mint korábban
  • problémák a rövid- és hosszú távú memóriában, feledékenység (pl. elfelejti hova tesz tárgyakat, vagy nem tudja felidézni az ismerőse nevét)
  • az érintettnek nehezére esik megtervezni egy-egy feladatot, kihagy lépéseket (pl. öltözködésnél nem vesz fel minden szükséges ruhadarabot)
  • az érintett nehezére megérteni hétköznapi eszközök alapvető működését, nem látja át az ok és okozat közötti összefüggéseket (pl. nem tudja használni a távirányítót vagy kulccsal kinyitni az ajtót)
  • problémák feladatok elkezdésében vagy befejezésében
  • zavarok a problémamegoldásban

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az aneurizma? Ezek az okai, típusai és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához