Ezeket látta már?

Sok a stressz, depresszióra hajlamos? Így használja az orbáncfüvet

orbáncfű, stressz, gyógynövény, antibakteriális

Az orbáncfüvet depresszió és szorongás kezelésére sokan használják, de mit érdemes még tudni róla?

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) az egyik legtöbbet tanulmányozott gyógynövény. Talán az általános idegállapotunk romlása, talán a gyógynövény érdemeinek elsimréseként, az MGYT Gyógynövény Szakosztálya a 2019-es év gyógynövényének az orbáncfüvet választotta.

A kutatások szerint az orbáncfű segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében, megakadályozza a hangulatingadozást és az idegrendszerre is nyugtatóan hat. Már az ókori görögök is az idegrendszer bajainak gyógyítására, a hangulat kiegyensúlyozására használtak. Napjainkban az egyik legnépszerűbb gyógynövény (nem csoda!), teáját, kivonatát több millió ember fogyasztja évente, elsősorban a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére.

Az orbáncfű hatóanyagai

Az orbáncfűben található hatóanyagok, így a hypericin, a hyperforin, a rutin, a quercetin és a kaempferol nemcsak az idegrendszerre vannak jótékony hatással, de a gyulladásokat is csökkenthetik, sőt a legújabb kutatások szerint antibakteriális hatásaik is lehetnek.

A növényben található fitonutriensek a hormonális rendszerre, a szervezet regenerációs képességére, a sebgyógyulásra is hatással lehetnek, sőt a benne lévő antioxidánsok az oxidációs stressz okozta sejtkárosodásokat is csökkenthetik.

Mire használjuk az orbáncfüvet?

Az orbáncfüvet a legtöbben a depresszió és a szorongás egyik természetes ellenszereként ismerik, mely legalább olyan hatékony, mint a vényköteles, szerotoninra ható gyógyszerek, de jóval kevesebb mellékhatása van. A szakemberek szerint az orbáncfű befolyásolhatja az agyban „elérhető” szerotonin, dopamin, illetve norepinefrin mennyiségét, így javítja a hangulatot és kiegyensúlyozottabbá is tesz. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az orbáncfű-kivonat védhet a stressz káros hatásaival szemben is.

Mivel a hangulatra és a hormonális rendszerre egyaránt kiegyensúlyozó hatással van, az orbáncfű a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de azoknak a nőknek is érdemes lehet kipróbálni, akik a menopauzán mennek keresztül, és emiatt fizikai és lelki tüneteik vannak. Egy német vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen szedett orbáncfű-kivonat a nők 76 százalékánál teljesen elmulasztotta vagy legalábbis szignifikánsan csökkentette a változókorral összefüggő panaszokat, a szexuális egészséget viszont javította.

Sebekre, bőrbetegségre is használható az orbáncfű

Meglepő módon, nemcsak belsőleg, a szorongás és a hangulatzavarok ellen lehet hasznos az orbáncfű, de külsőleg, bőrproblémák kezelésére is alkalmazható! Állítólag már a középkori keresztes lovagok is használták a növényből készült tinktúrát, kenőcsöt a sebek kezelésére. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően nagyszerű lehet a kisebb égési sérülések, az ekcémás bőr és a horzsolások ápolására.

Ezekkel a gyógynövényekkel vigyázzon műtét előtt - kattintson tovább!

Fontos azonban tudni az orbáncfűről, hogy befolyásolhatja más gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők hatásait, így csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Nagyon körültekintőnek kell lennie például annak, aki már szed valamilyen antipszichotikumot. mert az orbáncfű csökkentheti például a véralvadás gátlók, a fogamzásgátlók és a vírusellenes gyógyszerek hatásosságát, de felerősítheti más szerek hatását is. Bár az orbáncfű kivonata természetes gyógyító lehet, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy alkalmazása nem járhat együtt mellékhatásokkal. Ezek között találhatjuk a szájszárazságot, a fejfájást, a fényérzékenységet, a fáradékonyságot és koncentrációs zavarokat és a szédülést. Azt se felejtsük el, hogy legalább 4-6 hét szükséges ahhoz, hogy az orbáncfű pozitív hatásait megtapasztalhassuk!

Forrás: EgészségKalauz