Ezeket látta már?

Tavaszi tisztító - és erősítőkúra indiai módszerekkel

ayurveda_ojas

Hagyományosan ez az időszak jelenti a megújulást, energiaraktáraink feltöltésének kezdetét. Milyen indiai gyógymódokkal támogathatjuk az immunrendszert tavasszal?

A test sejtszinten kezdi érzékelni az évszakváltást, melynek hatására beindul a méregtelenítés folyamata is.

Indiai hagyományok és az immunrendszer

Immunrendszerünk működésének analógiájaként az ájurvédikus hagyomány az ún. "Biija és Bhumi" vagyis a "mag és föld" szimbólumait használja. Ennek értelmében a testünk a föld, míg a kórokozók a magoknak felelnek meg. Amikor szervezetünkben sok az ama (felhalmozódott méreganyag) és csekély mennyiségű ojas képződik, a kórokozók termékeny táptalajt fedeznek fel szervezetünkben. Ha viszont emésztésünk tüze erős és az ojas kerül túlsúlyba az ama-hoz képest, akkor ezek a káros magvak nem vernek gyökeret testünkben.

Tavaszi méregtelenítés: mi az az ojas?

Az indiai ajurvédikus gyógyászat kiemelten fontosnak tartja az ún. ojas (ejtsd odzsasz), azaz az életnedv megfelelő állapotban tartását.Az ojas felelős az életerőért, az egészségért. Kiinduló helye a szív. A hét alapvető szövet működését is az ojas támogatja. Az indiaiaknál fontos tehát az ojas serkentése: sok meditációval és a stressz csökkentésével.Természetesen az indiaiak számára a jóga a nagy klasszikus stresszcsökkentő és energiafelszabadító.

Szex és az ojas

Az ojas fontos a szexuális erő szempontjából is. Ebből fakad, hogy a túlzásba vitt szex jelentősen csökkentheti az ojast. Az ajurvédikus gyógyászat szempontjából különböző típusba sorolt emberek számára eltérő mennyiségű szex optimális.

Vata típus számára a havi egy-két, pitta típusba tartozók számára három-négy, míg a kapha típus számára a havi négy-öt alkalom optimális. (Vata: szikár, alacsony, pita: arányos, átlagos felépítésű, kapha: erős, szívós emberek.)

Az Ojas szabad áramlásának 7 gátló tényezője van, melyek felborítják az Ojas működését és okoznak zavart működésében. Ezek:

  • túlzott mértékű fizikai sérülés
  • fokozott testi-anyagi veszteség
  • túlterhelés
  • fokozott haragvás
  • fokozott keserűség
  • túlzott gondolkodás, aggódás
  • túlzott éhségérzet.

Az ojast növelő ételek között (többek között) a mandula, a tökmag, a szezámmag, az olívaolaj, a barna rizs, a mazsola, az őszibarack, az áfonya és a kakaó szerepelnek. Ezek közül minél több legyen az étrendben.

Mint ahogy az ojas-növelő fűszereket is bőségesen kell felhasználni és fogyasztani. Ezek a gyömbér, az édesgyökér, az álombogyó, a fürtös spárga gyökér és a koriander

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához