Ezeket látta már?

25 milliárd forintból fejleszthetik a magyar háziorvosok a rendelőiket

háziorvos

A vissza nem térítendő európai uniós támogatás több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi, újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközökre igényelhető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetésével, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával megvalósuló fejlesztés célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban a háziorvosi szolgálatok megerősítése, a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges új, eddig hiányzó, a diagnózis felállításához elengedhetetlen eszközökkel - közölte az NNK hétfőn közleményben az MTI-vel.

A projekt több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi, újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközök beszerzését célozza meg.

Azt írták: a megvalósuló fejlesztés az eszközök biztosításával, valamint egy szakmai támogató hálózat működtetésével olyan komplex szolgáltatást biztosít a háziorvosoknak és praxisközösségeknek, amely az eszközpark fejlesztése mellett, a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával is hozzájárulhat a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez.

Hozzátették: az egészségügyi rendszernek az elmúlt években számos kihívással kellett szembenéznie, és egyre inkább felértékelődik a lakóhelyközeli alapellátás "kapuőri", népegészségügyi és megelőző szerepének megerősítése. Ehhez elengedhetetlen a háziorvosok már meglévő eszközparkjának korszerűsítése, fejlesztése, továbbá új eszközök beszerzése, melyekkel növelhető a helyben elvégezhető vizsgálatok köre és azok száma.

Az NNK konzorciumi partnere a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához