Ezeket látta már?

Október második szombatja 2005 óta a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja.

A szervdonáció világnapján szervátültetettek és orvosaik együtt futnak a SPAR Maratonon

SPAR Maraton, Millió lépés az életért, szervdonáció, szervtranszplantáció, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, MSZSZ

Csatlakozzon a Millió lépés az életért programhoz, és minél több mozgással, valamint esti gyertyagyújtással ünnepeljen velük - kér a A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) mindenkit.

Október 8-án délelőtt a szervátültetettek és orvosaik együtt indulnak a SPAR Budapest Maraton Fesztivál futóversenyen. Az MSZSZ a tagegyesületekkel karöltve az ország számos pontján tart szabadtéri rendezvényeket, fáklyás felvonulásokat, és ott lesznek a kéktúrázás napján induló természetjáráson is.

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a donáció és transzplantáció világnapjáról, amelynek kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás fontosságára.

Berente Judit, az MSZSZ elnöke elmondta, hogy a világnapi rendezvények lehetőséget adnak arra is, hogy a szervátültetett emberek tiszteletüket és hálájukat fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek iránt. E nap alkalmat nyújt arra is, hogy köszönetet mondjanak a donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

Szervátültetettek és orvosaik csapata a tavalyi SPAR Budapest Maratonon Szervátültetettek és orvosaik csapata a tavalyi SPAR Budapest Maratonon Forrás: egeszsegkalauz.hu

Dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója azt hangsúlyozta, mennyire fontos a rendszeres mozgás az egészségünk megőrzésében.

„Erről szól a Millió lépés az életért 2.­0 — A szív útja (www.milliolepes.hu) kihívásunk is, amelyhez már csaknem ötezren csatlakoztak. További aktív érdeklődőket is várunk! A millió lépés ingyenes applikáció letöltésével – amely 60-féle mozgástípust képes lépésekké alakítani – a kihívásban résztvevők megismerhetik a szív- és érrendszer működését, és megóvásának lehetőségét, miközben virtuálisan bejárják az Országos Kéktúra útvonalát.”

Millió lépés az életért 2.0 - Így kell regisztrálni a Szív útja kihívásra - kattintson!

Már hagyománynak számít a szervátültetettek és orvosaik vegyes csapatainak részvétele a SPAR Budapest Maraton Fesztivál szombat délelőtti váltóversenyén, valamint délutáni indulásuk a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamán – tette hozzá dr. Grózli Csaba

Az MSZSZ sátránál ott lesz Berente Judit MSZSZ-elnök, aki maga is veseátültetett és a 2020. év parasportolója, valamint dr. Hartyánszky István transzplantációs szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, továbbá számos orvos és szervátültetett, akik várják az érdeklődőket.

Fáklyás séta, fáklyás felvonulás. Fáklyás séta, fáklyás felvonulás. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Debrecenben délelőtt a „Donoraink emlékfájánál” lesz megemlékezés, Sümegen 17 órakor felavatják az Ismeretlen Donorok kopjafáját és onnan indulnak közös gyertyagyújtásra,

Egerben, Szolnokon, Esztergomban és Szegeden fáklyagyújtással egybekötött emlékező séta lesz. Kiskunfélegyházán a Szervdonor Családokért Alapítvány idén harmadszor csatlakozik a világnaphoz az Ismert Donorok emlékműjénél tartott közös gyertyagyújtással.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu