Ezeket látta már?

Mennyit kellene hetente mozogni? Többet, mint gondolná

mozgás, sport, millió lépés, szívbetegség

Ahogy megyünk bele őszbe, a rövidebb nappalok és a rezsiszámlák böngészése mellett sokaknak a mozgás lesz az utolsó dolog, ami eszébe jut.

Az EgészségKalauz Dr. Grózli Csabával, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai- és orvos igazgatójával beszélgetett a Milliólépés 2.0 kihívásról, a mozgás és a szívbetegségek kapcsolatáról és arról, hogy mennyit lenne érdemes naponta, hetente mozogni..

Honnan jött a Millió lépés kihívás ötlete?

2 évvel ezelőtt a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége indított a szervátültetettek között egy hasonló kihívást. Ennek az volt a lényege, hogy 10 hét alatt jussunk el a Holdra meg vissza, amelyhez 1 milliárd lépés kellett. Ez a nemzetközi kezdeményezés nagyon sikeresnek bizonyult, és ez adta az alapötletet. Úgy gondoltuk, valósítsuk meg ezt itthon is, legyen egy saját applikációnk, ami a különböző mozgásokat egységesen lépésekké alakítja át. Aztán elkezdtünk tovább gondolni, hogy mennyire jó lenne, ha a lépéseken túl mellé tennénk egy virtuális utazást. Tavaly ez a szervátültetés története volt, amely a Szent Kozma és Damján Bazilikánál kezdődött a középkori Rómában, és több állomáson át virtuálisan megérkeztünk a Budapesti Transzplantációs Klinikára.

Mennyire volt sikeres a tavalyi kihívás?

Szerintem ez mindent elmond, hogy annyi lépést teljesítettek a résztvevők, hogy összesen 10-szer tudtuk volna gyalog megkerülni a Földet. Ebben a szervátültetettek mellett bárki: rokon, barát, szimpatizáns is részt vehetett.

Az idei Millió lépés a szív egészségét állítja középpontba…

30 éve indult el a magyar felnőtt szívátültetési program, 15 éve pedig a gyermek szívátültetési program, ezért úgy gondoltuk, hogy a mostani millió lépés szóljon a szívről-és az érrendszerről. Minden kardiológus álma, hogy mindazt a tudást, ami azzal kapcsolatos, hogyan vigyázzanak az emberek a szív-és érrendszerük egészségére, továbbadhassa. Az applikáción keresztül a résztvevők 10 héten keresztül megismerkedhetnek többek között azzal, hogyan működik a szív-és érrendszer, milyen betegségei vannak, és végén hogyan zajlik a szívátültetés. Minderről 10 kihívó arc, köztük kardiológus, szívsebész, és szervátültetett sportoló gondoskodik. Közben pedig virtuálisan bejárják a Kék túra vonalát egyénileg és csapatban is.

Annak, aki nem mozog semmit, de belevágna egy ilyen kihívásba, elsőre szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Nemrég jött ki az Eurobarometer felmérés, amelyből kiderült, hogy a magyarok többsége nem sportol semmit.

Valóban lesújtóak a legfrissebb magyar eredmények, de azt érdemes megjegyezni, hogy talán nincsen olyan betegségtípus, amelyen a rendszeres mozgás ne segítene. És akkor még nem beszéltünk az egészségesekről vagy azokról, akik annak gondolják magukat. Mindenki keresi a hosszú élet titkát. Rengetegen szednek az őszi-téli időszakban vitaminokat, de a mozgásról sokan elfelejtkeznek. Pedig rendszeresen mozogni kellene…

Mennyit kellene hetente mozogni?

A WHO szerint heti háromszor 50 perc már nagyban segíti a szív-és érrendszer működését. Ez lehet például egy tempósabb gyaloglás, kocogás, amikor már nem tudunk közben kényelmesen beszélgetni, de még nem fulladunk ki. Emellett még jó lenne hetente háromszor 20-30 percet izomerősítő gyakorlatot végezni. Ha valaki ezt megcsinálja, akkor garantáltan egészségesebb lesz, tovább fog élni. Ezt több kutatás is alátámasztja. Itt jönnek be a képbe a kardiológusok, akik a leggyakrabban azokat a szív-és érrendszeri elváltozásokat látják, amelyek a túlsúlyból, a mozgáshiányból, és a stresszes életmódból fakad. Ehhez képest azokkal, akik edzettek, jóval kevesebb esetben lehet találkozni a kardiológiai szakrendelésen. De a rendszeresen sportolók között kevesebb a cukorbeteg, sőt egy friss kutatás szerint az aktív életmód csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, súlyosságát.

Ön szerint miért nem mozog sok magyar?

A magyar ebben is kreatív. Az egészsége érdekében sokkal szívesebben bevesz különböző vitaminokat, végigcsinál 3-féle immunrendszer erősítő, minthogy nekiállna mozogni. Hogy miért? Sokan azt hiszik, hogy a mozgás egyenlő a futással, pedig nem. Nagyon jó, ha valaki eljár úszni, felül a szobabiciklire, gyalog megy a boltba vagy csak egyszerűen nem vár a liftre, és lépcsőn megy fel a harmadikra. Nem kell feltétlenül elmenni az edzőterembe.

Millió lépés 2.0: 10 hét, 10 kihívó Millió lépés 2.0: 10 hét, 10 kihívó Forrás: milliolepes.hu

Az applikáció hogyan segíti, hogy valaki, aki eddig nem mozgott semmit, most nekiálljon és csinálja?

Lehet egyedül vagy 5 fős csapatokban versenyezni. Gyűjti a telefon által rögzített lépésszámokat, de emellett 60-féle mozgásformát is képes az alkalmazás lépésszámmá alakítani. Így pontosan meg lehet nézni, hogy 24 óra alatt az illető mennyi mozgást végzett. Csapaton belül azt is láthatják a résztvevők, hogy 1 nap alatt a másik mennyi lépést tett meg. Pont ez az, ami motiválja az embert. Az egyáltalán nem baj, ha az első héten valaki csak napi 6000 lépést tesz meg, de azt biztosan érezni fogja, hogy a második-harmadik hétre ugyanakkora erőfeszítéssel már a 7000 is menni fog. Ez a 10 hét pont arra jó, hogy a mozgás beépüljön a napirendjébe, és ne adja fel, mint a legtöbben az újévi fogadalmat január közepén. Minden héten hirdetünk szakaszgyőzteseket, akik pólót, aranyérmet és oklevelet is kap. Ezen kívül pedig hetente a legalább napi 5000-et lépők között 100 ezer forint értékű szűrőcsomagokat sorsolunk ki. Aki érez magában elég bátorságot, és azt gondolja, fontos, hogy minden magyar mozogjon, azt arra kérjük, posztolja ki, buzdítsa a környezetét, hogy vegyenek részt ebben a programban. Bízom benne, hogy lesz ebből egy országos mozgalom, egy igazi civil kurázsi, amivel végre lustábbakat is meg lehet mozgatni. A kihívás második napjának már közel négyezren vágtak neki.

Mit kell tennie, ha csatlakozna?

A 2022. szeptember 26-án elindult 10 hetes kihíváshoz nem kell mást tenni, mint letölteni a Milliólépés 2.0 okostelefonos applikációt, majd pedig csak mozogni. A telefon vagy a hozzá csatlakoztatott okoseszköz automatikusan méri a megtett lépéseket, de lehetőség van arra is, hogy több mint 60 mozgásformát közvetlenül rögzítsünk.

Minden fontos indormációt megtalál ezen az oldalon - kattintson tovább!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz