Ezeket látta már?

Az írországi sajtóban is téma lett az ágyi poloskás magyar pszichiátria

ágyi poloska magyar pszichiátria

Döbbenettel írtak az esetről - ha eddig nem ismerték, most megtudták, hol van Vas megye és Szentgothárd.

A The Irish Sun az Átlátszó.hu-ra hivatkozva, sok fotóval illusztrálva számolt be az esetről, megjegyezve, hogy az áldatlan állapotokról szóló hírt egy közösségi oldalra kitett videó szivárogtatta ki.

A helyzet a 734 ágyas kórházban 2018 óta változatlan, bár mindent elkövettek a poloskák kiirtására, azok azonban állandóan visszajönnek. A lap szerint ezt feltehetően a nem megfelelő irtás okozza.

A lap forrása akkor úgy fogalmazott, „ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint”. Az informátor elmondása szerint az 1952-ben alapított intézményben 2018 óta ilyen a helyzet. A fertőzés kapcsán azt mondta, „apró fújások vannak, de két-három nap múlva ugyanaz a helyzet áll fel”.

A laphoz eljuttatott videóról azt mondta, hiába tartják éjjeli állatnak az ágyi poloskát, azok már nappal is előjönnek. A forrás szerint az ápolók próbálnak segíteni, de nincs elég eszközük. Cserélik az ágyneműt, de

„mindegy, mit csinálnak, mert függetlenül attól, hogy frissen föltesznek egy lepedőt, vagy huzatot, fél óra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás”.

A videó megjelenése előtti napokban már kijárási tilalmat is bevezettek az ápoltak körében az egyre súlyosbodó helyzet miatt.

"Nem a botránykeltés a célunk, nem akarunk ártani senkinek, de úgy gondoljuk, az ápoltak és az ott dolgozók védelme érdekében tudatnunk kell a külvilággal, mi zajlik itt" – nyilatkozta az Index.hu hírportálnak az intézmény egyik munkatársa.

Később tovább dagadt az ügy

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány friss közleményében még az eddigieknél is súlyosabb vádakkal illeti az intézményt - adott hírt a blikk.hu.

Az intézményben történtekre reagálva az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány azt írta, „megütközéssel, de nem meglepve értesültek” a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban tapasztalt állapotokról. A pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezet már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatosan, ezekről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedekben - írta az Index.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tényleg halálos lehet az ágyipoloska-fertőzés? Ezt feltétlen tudnia kell az élősködőről!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: The Irish Sun
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához