Ezeket látta már?

Antibiotikum-rezisztens baktériumokat találtak az esővízben

eső, esőzés, víz, antibiotikum, rezisztencia

A szél a légkörbe viszi a baktériumokat, és nagy távolságokat is megtehetnek a felhőkben.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy antibiotikumokra ellenálló (rezisztens) baktériumokat találtak az esőfelhőkben, az esővízben.

"Köbcentinként több ezer vagy tízezer baci lehet, de csak 5-50%-uk élő. Naivak vagyunk. Azt hisszük uraljuk a Földet és a kb. 4 milliárd éves élővilágot.

Kanadai és francia kutatók egy csoportja számára a sötét felhők nem azért vészjóslóak, mert közeledő vihart jeleznek, hanem azért, mert egy nemrégiben végzett tanulmányban kimutatták, hogy antibiotikumokra ellenálló baktériumokat szállítanak nagy távolságokra.

Ezek a baktériumok általában a növényzet felszínén, például leveleken vagy a talajban élnek.

Azt találták, hogy a szél a légkörbe viszi őket, és nagy távolságokat is megtehetnek nagy magasságban felhőkben. A felfedezést a Science of The Total Environment folyóirat múlt havi számában tették közzé.

A mintákat egy légköri kutatóállomásról vették, amely 1465 méteres tengerszint feletti magasságban, a Puy de Dome csúcsán, egy alvó vulkánon, Közép-Franciaországban 2019 szeptembere és 2021 októbere között volt.

A visszanyert köd elemzése kimutatta, hogy 1 köbcenti felhőben lévő vízben 330-tól több, mint 30.000-ig terjedő darabszámú baktérium van; átlagosan körülbelül 8000 baktérium köbcentinként. Az antibiotikum-rezisztencia gének 29 altípusát azonosították a baktériumokban.

Rezisztencia akkor alakul ki, amikor a baktériumok antibiotikumoknak vannak kitéve, és generációkon keresztül ellenállóképességet alakítanak ki ellenük.

A tanulmány nem vont le következtetéseket az antibiotikum-rezisztens baktériumok légkörben való terjedésének lehetséges egészségügyi hatásairól – a becslések szerint a baktériumok mindössze 5-50 százaléka lehet élő és potenciálisan aktív."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#antibiotikum

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához