Ezeket látta már?

Könnyebb lesz kimutatni a vér omega-3 szintjét egy új eljárással

hormonzavar gyanúja tünete vizsgálatok

A könnyebb vizsgálat kulcsfontosságú a szívbetegségek kockázata szempontjából.

Az új eljárást a McMaster University és University of Guelph kutatói vizsgálták, amiről az OTSZonline számolt be.. Az Omega-3 szint könnyebb kimutatása azért is jelentős előrelépés, mert ezáltal könnyebben kinyerhetők a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív egészség szempontjából fontos információk.

Az alacsony omega-3 szint nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli, hanem kognitív károsodást, depressziót, magzati idegfejlődési zavart és koraszülést is okozhat.

Míg az emberi szervezet a működéséhez szükséges zsírok nagy részét képes előállítani, a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavakat pótolnunk kell - étkezéssel. Az EPA és a DHA zsírsavakat csak halakból, tengeri herkentyűkből lehet pótolni, illetve olyan étrend kiegészítőkből, amikben ezen zsírsavak megtalálhatók. Azt azonban eddig nem csak invazív vizsgálatokkal, nagy mennyiségű vérmintából, laborban tudták mérni, hogy mennyi szívódik fel az utólag bevitt zsírsavakból. Az új vizsgálat azonban leegyszerűsíti a folyamatot, mert kis mennyiségű vér is elég hozzá: újonnan felfedezett biomarkerek segítségével megállapítható az Omega-3 zsírsavak szintje. A kutatás vezetője elmondta, hogy ha a vér O3I értéke 4 százalék alatti, akkor nagyobb az esély a szívbetegségekre, míg 8 százalék felett kisebb.

A kutatók most egy vizeletből kimutatható teszten dolgoznak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alzheimer-kór: összefüggést találtak az idegsejtpusztulás és a cukoranyagcsere-zavar között

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához