Ezeket látta már?

Megnövelte a vérrák esélyét a CT-vizsgálat ebben a korcsoportban

CT-vizsgálat gyermeknél vérrák kockázata

Erős és egyértelmű kapcsolatot találtak a CT-vizsgálat okozta sugárterhelés káros hatásaira ebben a korosztályban.

Jelentős tanulmány erősíti meg a CT-vizsgálatok kapcsolatát a gyermekek vérrák kockázatával

A CT-vizsgálatok jelentősen összefüggenek a fiatalok vérrákos megbetegedésének megnövekedett kockázatával – állapította meg egy jelentős, multinacionális tanulmány.

A Nature Medicine folyóiratban november 9-én közzétett eredmények szerint közel 1 millió, legalább egy CT-vizsgálaton átesett 22 év alatti ember adatainak elemzése erős és egyértelmű kapcsolatot talált a felvételek sugárzásának való kitettség és a vérrák között .

A csontvelőben felgyülemlett 100 milligray sugárdózis megháromszorozza a vérrák kialakulásának kockázatát – állapították meg a kutatók.

Tekintettel arra, hogy egyetlen CT-vizsgálat – átlagosan 8 milligray dózissal – úgy tűnik, hogy körülbelül 16%-kal növeli a gyermekek vérrák kockázatát.

"Az abszolút kockázatot tekintve ez azt jelenti, hogy minden 10 000 CT-vizsgálaton átesett gyermekre számíthatunk 1-2 rákos megbetegedésre a vizsgálatot követő 12 évben" - mondta Magda Bosch de Basea , a kutatás vezetője . aki a spanyolországi Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) posztdoktori kutatójaként végezte a tanulmányt.

A tanulmányhoz kilenc európai ország – Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság – kutatói egyesítették az erőforrásokat, hogy feltárják a gyermekek CT-vizsgálatainak kockázatát.

Az elmúlt évtizedekben a CT-szkennelés széleskörű alkalmazása aggodalomra adott okot a sugárterheléssel összefüggő lehetséges rákkockázatokkal kapcsolatban, különösen a fiatal betegek esetében – áll a kutatók háttérben.

  • A National Cancer Institute szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 5-9 millió CT-vizsgálatot végeznek gyermekeken. 
  • Európában évente több mint 1 millió gyermek vesz részt CT-vizsgálaton – áll a kutatók szerint az ISGlobal sajtóközleményében.

"Bár a nagy amerikai kórházakban a CT-vizsgálatok a radiológiai diagnosztikai eljárások körülbelül 12%-át teszik ki, a becslések szerint ezek adják az Egyesült Államok lakosságának az összes orvosi röntgenvizsgálatból származó kollektív sugárdózisának körülbelül 49%-át" - mondja a National Cancer Institute. honlapján. - "A CT a legnagyobb mértékben hozzájárul az orvosi sugárterheléshez az Egyesült Államok lakossága körében."

A gyermekek sokkal érzékenyebbek a sugárzásra a felnőtteknél, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk a sugárzás okozta egészségkárosodások a fiatal korban végzett vizsgálat után, és a szükségesnél nagyobb sugárdózist kaphatnak, ha az orvosok nem igazítják a CT beállításait a kisebb testméretekhez.

"A CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó expozíció alacsonynak tekinthető, de még mindig magasabb, mint más diagnosztikai eljárásoknál" - mondta Elisabeth Cardis , az ISGlobal sugárkezelési csoportjának vezetője.

„Ennek a nagy, többnemzetiségű vizsgálatnak a végrehajtása kihívást jelentett – 276 kórház radiológiai nyilvántartásából kellett adatokat kinyerni, és kilenc ország népességalapú regisztereivel összekapcsolni, miközben megőrizte az egyének adatainak titkosságát” – tette hozzá Cardis.

CT-vizsgálatok: óvatosnak kell lenni a fiatal betegeknél

A kutatók átlagosan közel nyolc évig követték nyomon az egyének egészségi állapotát - egyes pácienek esetében az első CT-vizsgálat után több mint 20 évig tudták nyomon követni a rák előfordulását.

Bár a CT-vizsgálatokból származó sugárdózisok jelentősen csökkentek az elmúlt években, a kutatók szerint ezek az eredmények alátámasztják, hogy óvatosnak kell lenni a fiatal betegeknél történő alkalmazásával.

„Az eljárást megfelelően indokolni kell – figyelembe véve a lehetséges alternatívákat –, és optimalizálni kell annak biztosítására, hogy a dózisok a lehető legalacsonyabbak legyenek, miközben a diagnózishoz jó képminőséget kell fenntartani” – mondta Cardis.

Forrás: Barcelona Institute for Global Health in Spain, news release, Nov. 9, 2023

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az első gyanús ráktünettől a diagnózisig: ez történik ilyenkor a beteggel

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganatdiagnosztika

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához