Ezeket látta már?

Okos inzulin: cukormentes csokoládéval juttatnák az inzulint a szervezetbe

inzulin cukorbetegség kutatás vércukorszint diabétesz nanokapszula

Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében?

A Nature Nanotechnology című folyóiratban publikálták az Arctic University of Norway kutatóinak cikkét, mely bemutatja az inzulinadagolás forradalmi új módszerét a cukorbetegség kezelésében.

Világszerte mintegy 425 millió ember szenved cukorbetegségben, közülük nagyjából 75 millió naponta inzulint adagol magának. A kutatás eredményeként létrehoztak egy nanokapszulás formulát, amely szájon át adagolva az inzulint közvetlenül a májba juttatja. A tablettában emberi hajszál tízezred részének méretű, normál fénymikroszkóp alatt láthatatlan kapszulák találhatók, amelyekben az inzulin van. A kapszulák bevonatának kifejlesztése volt a legnagyobb kihívás, hiszen meg kellett védenie az inzulint a gyomorsav és emésztőenzimek káros hatásaitól.

"Olyan bevonatot hoztunk létre, ami megvédi az inzulint a gyomorsav és az emésztőenzimek által okozott lebontástól az emésztőrendszerben. Így biztosan eljut a májba, ahol a kapszulákban található enzimek csak akkor aktiválódnak, ha magas a vércukorszint. Ezután felszabadul az inzulin, és képes hatni a májban, izomban és zsírszövetben. Ez a módszer nagyobb biztonságot nyújt, mivel csökkenti az alacsony vércukorszint kockázatát, és lehetővé teszi az inzulin szabályozott felszabadítását a beteg igényei szerint. Ez az új módszer nagy lépés előre a cukorbetegség kezelésében, ellentétben a hagyományos injekciókkal, ahol az összes inzulin egyszerre szabadul fel" – mondta Peter McCourt professzor, a kutatás vezetője.

Mi a módszer lényege?

Az új módszer célja az egészséges inzulinfelszabadulás utánzása, mely során az inzulin először a májon keresztül halad, stabilizálva ezzel a vércukorszintet. Az új inzulinos módszer a nano-hordozó miatt a májban szabadul fel az inzulin, majd a véráramba kerülve eljut az izmokba és zsírszövetekbe. A hagyományos injekcióval történő inzulin beadásnál több inzulin kerül az izmokba és zsírszövetekbe, ami a zsírok felhalmozódásához vezethet és hipoglikémiát is okozhat, ami veszélyes a cukorbetegek számára. A nanokapszulás formula további előnye, hogy nem igényel hűtést a tárolás során.

A szájon át adagolható nanokapszulás inzulint először egereken és patkányokon tesztelték, majd páviánokon próbálták ki. "Az orális inzulin ízletessé tétele érdekében cukormentes csokoládéba kevertük; a páviánok pedig nagy lelkesedéssel fogadták" – mondta Nicholas J. Hunt, a vizsgálat vezetője. "Összesen 20 pávián vett részt a vizsgálatban, és miután megkapták a gyógyszert, csökkent a vércukorszintjük. Bár ezek a páviánok normális, egészséges állatok voltak, az orális inzulint sikeresen teszteltük cukorbeteg egereken és patkányokon is, és nem tapasztaltunk túl alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) az adagolást követően. Az állatok nem híztak, és nem halmozódott fel zsír a májukban" – tette hozzá.

A humán klinikai vizsgálatok 2025-ben kezdődnek az Endo Axiom Pty Ltd. spin-out vállalat irányításával. A kutatók és fejlesztők reményei szerint az új "okos inzulin" 2-3 év múlva már mindenki számára elérhető lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diéta cukorbetegeknek: orvos mondja el, mi tévhit, és mi fontos szabály

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához