Ezeket látta már?

Egészségpénztáron keresztül fizetne, de nem akar pénzt tartani a számláján? Itt a megoldás!

egészségpénztár számla takarékoskodás tartalék

Megéri-e az egészségpénztárban nagyobb összeget is tartani?

Az utóbbi pár évben az egészségpénztárak jelentősége egyre nagyobb azok számára, akik saját zsebből is költenek az egészségükre. Az egészségpénztárban takarékoskodni az ott elérhető hozamok miatt egyre jobban megéri, de mi a helyzet akkor, ha nem tehetjük meg, hogy erre külön tartalékot képezzünk?

Sokat költünk az egészségünkre

A magyarok európai uniós viszonylatban is sokat költenek az egészségükre. Mi az egészségügyi kiadásaink csaknem 30 százalékát magunk fizetjük. Az árak növekedésével, és az állami egészségügyhöz való nehézkes hozzáféréssel a költségeink tovább nőttek.

Az infláció ugyan lassan mérséklődni látszik, de ebből egyelőre keveset érzünk. Ezért egyre fontosabb, hogy az egészségünkkel kapcsolatos kiadásainkon spórolni tudjunk.” Mondja Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ennek egyik hatékony módja, ha egészségpénztáron keresztül fizetünk

Ezt sokan felismerték, és az ÖPOSZ felmérése szerint 2023. második félévében az egy évvel korábbihoz képest 4,82 százalékkal nőtt az egészségpénztári tagok száma, míg a befizetések 23,42 százalékkal. Mindezt úgy, hogy a munkáltatói befizetések aránya folyamatosan csökken, tehát a tagok maguk fizetnek be egyre többet a pénztári számlájukra. Az egészségpénztárak taglétszáma mostanra meghaladja az 1 millió főt, a pénztárak által kezelt vagyon pedig a 75,5 milliárd forintot.

Ezzel együtt az egészségpénztári szolgáltatásokra, például gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre vagy magánorvosi szolgáltatásokra 2022. első félévéről 2023. első félévére 34,3 százalékkal többet költöttek a tagok.

Így spórolhatunk az egészségpénztárral

Az egészségpénztárban a hozzá kapcsolódó adó-visszatérítés révén takarékoskodhatunk. A pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a befizetett személyi jövedelemadónkból. Ez származhat havi rendszeres befizetésből is, de kisebb-nagyobb eseti befizetésekből is.

A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 ezer forint, azaz havi 62 500 forint befizetésére van szükség. Ez elég magas összeg, és sokan nem terveznek ekkora havi kiadással. (Egy magyar háztartás átlagosan évente 300 ezer forint körüli összeget költ az egészségére.)

A befizetések után járó adókedvezményt kiegészíthetjük, ha prevenciós szolgáltatásokat veszünk igénybe a pénztárak szabályai szerint. Az ilyen jellegű költéseink után további 10 százalék adóvisszatérítést igényelhetünk.

Ha pedig a pénztárban tartott összeget két évre lekötjük, akkor azért a lekötés évében szintén 10 százalék adókedvezmény jár. Így lehetőségünk van az adóvisszatérítés összegét tovább közelíteni a maximumhoz.

Nem járunk rosszul, ha egészségpénztárban takarékoskodunk

Az egészségpénztárban megéri nagyobb összeget is tartani, mert a hozamok ebben az évben folyamatosan nőttek, és év végére már elérhetik a 10 százalék körüli értéket.

Az egészségpénztárban tartott pénzünk után járó hozamot és adóvisszatérítést kamatadó vagy SZOCHO nem terheli, ezekből a pénztár költséget nem von le. Az így kapott összeget várakozási idő és egyéb korlátozás nélkül felhasználhatjuk az egészségszámlánkról. Évente tehát akár 150 ezer forintot állíthatunk újra az egészségünk szolgálatába, kiegészítve a megtakarításunk után kapott hozammal.

Nem kötelező megtakarítást képezni, sőt!

Persze jól járunk, ha így teszünk, de nem mindenki tud vagy szeretne nagyobb összeget tartani a pénztárban. Az egészségpénztár azonban eltér más megtakarítási formáktól. Itt nem a felhalmozás a lényeg, hanem az, hogy olcsóbban költsünk az egészségünkre.

Az egészségpénztárba befizetett összeget (egész pontosan annak a pénztár költségével csökkentett részét) azonnal elkölthetjük, ahogy a pénztár jóváírta a számlánkon. Vannak olyan szolgáltatások, amelyeknél van várakozási idő, de ezek a szolgáltatás jellegéből adódnak.

Gyógyszerekre, gyógyászati és orvostechnikai eszközökre, magánorvosi szolgáltatásokra és egyéb elszámolható kezelésekre, terápiákra azonnal felhasználható az összeg.

Az adóvisszatérítést pedig akkor is megtartjuk, ha a pénzt csak rövid ideig – vagy ahogy mindjárt látni fogjuk, egyáltalán nem – tartjuk a számlán, hiszen az a befizetés után jár.

A legtöbb pénztárban bankkártyás befizetésre is van mód, így költség nélkül helyezhetünk el pénzt az egészségszámlánkon. Akár rendszeres kártyás befizetést is beállíthatunk.

Bankkártyával összeköthető egészségpénztári kártyák

Némelyik pénztár még ennél is nagyobb kényelmet kínál. Léteznek olyan egészségkártyák, amelyeket közvetlenül összeköthetünk a bankkártyánkkal. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy akár akkor is fizethessünk az egészségpénztáron keresztül, hogy ott egyáltalán nem tartunk pénzt. Nagy előnye ennek a fizetési módnak, hogy a bankkártyánkról átvett összeg ugyanúgy befizetésnek minősül, mint a rendszeresen teljesített befizetésünk.

A modern kártya jelenleg négy egészségpénztárnál elérhető

Az IZYS és a Prémium Egészségpénztárak olyan kártyát kínálak, amelyek a vásárláskor közvetlenül kérik át a vásárlás pontos, költséggel növelt összegét a bankkártyánkról. A kártyák közötti kommunikáció 4 másodperc alatt lezajlik, így akár egyáltalán nem kell pénzt tartanunk az egészségszámlánkon. Az egészségpénztárhoz akár több bankkártyát is rendelhetünk, és szükség szerint köthetjük össze őket, vagy bonthatjuk a kapcsolatot a pénztári ügyfélfiókunkban. A Prémium Egészségpénztárnál ezt akár mobilapplikáción keresztül is megtehetjük, akár a boltban is, ha korábban elfelejtettük.

A Patika és az Új Pillér Egészségpénztárak egy másik típusú, de szintén nagyon kényelmes és jól használható egészségkártyát kínálnak. Ez a kártya szintén lehetővé teszi, hogy anélkül fizessünk az egészségpénztár kártyaelfogadó helyein, hogy az egészségszámlánkon nagyobb összeget tartanánk. Az ügyfélfiókunkban beállíthatjuk, hogy ha a pénztári egyenlegünk egy bizonyos összeg alá esik, akkor az a hozzá kapcsolt bankszámlánkról automatikusan feltöltődjön. Így sosem fordulhat elő, hogy ott állunk a patikában, a drogériában vagy egy rendelőintézetben, és mégsem fizethetünk az egészségkártyánkkal. Így a vásárlásról számlát sem kell kérnünk, a pénztár és a partnere ezt intézik a háttérben. Ez a módszer különösen biztonságos, főleg, ha a bankunk push üzenetbe értesít a bankszámlánkon történt pénzmozgásokról.

Ezekkel a kártyákkal lehetővé válik, hogy anélkül használjuk az egészségkártyánkat, hogy a feltétlenül szükségesnél több pénzt tartsunk a pénztárban. Ha tehát nem tehetjük meg, vagy nincs szükségünk rá, hogy az egészségpénztári számlánkon nagyobb összeget tartsunk, akkor is zavartalanul tudjuk használni, ha mégis kellene. Ezután mindössze annyit kell tennünk, hogy adóbevalláskor kérjük az adóvisszatérítést. Ha így teszünk, már tettünk egy lépést az egészségünkért és az anyagi biztonságunkért is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ne hagyja az állam zsebében az egészségpénztár után járó állami támogatást!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához