Ezeket látta már?

Egy magyar orvos segélykiálltása - egy stroke-os eset kapcsán döbbent rá a súlyos rendszerhiábára

nyílt levél, rendszerhiba, egészségügy, orvos, stroke

Az orvos nyomására mozdult meg a stroke-os beteghez hívott kocsi. "Negyven felesleges és idegsejtgyilkos perc telt el".

Az egészségügy súlyos rendszerhibájára hívja fel a figyelmet keddi Facebook-posztjában Spányik András, a MedSpot Alapítvány alapítója, az orvosszakmai csapat vezetője.

A történet így kezdődött:

"Tegnap reggel 7:30-kor hív anyukám, hogy férje rosszul van, nem tud beszélni és ,,lefittyed a szájzuga”. Letettem a telefont és értesítettem a budaörsi ügyeletes kollégáimat, akik néhány percen belül a helyszínen voltak és azonnal hívták a mentőszolgálatot. Időablakos stroke – minden perc számít. Három órán belül mindenképpen meg kell kapni az agyi keringést akadályozó vérrög oldására szolgáló gyógyszert. Addig viszont még gyors labor, vizsgálat és CT is kell. És, mint tudjuk, minden perccel romlik a teljes gyógyulás esélye."

Spányik azt írta, közben autóval Budáról ő is a helyszínre sietett. 18 perc alatt megérkezett és innentől kezdődtek a megdöbbentő események, a mentő ugyanis sehol nem volt.

Ügyeletes kollégái vénát biztosítottak és vigyáztak a betegre

Az idő viszont fájdalmasan telt, a mentő pedig sehol.

"Nem nyughattam, így beszéltem a budaörsi mentőállomás vezetőjével: mi történik? Mint kiderült, a budaörsi mentőkocsik a garázsban állnak, kb egy kilométerre a betegtől, ám az állomás vezetőjének nincs joga elindítani az esetkocsit. Miért nem indítják a központból? A betegre vigyázó orvos rádión többször jelzett, így végül elindították a kocsit, ami perceken belül érkezett. Negyven felesleges és idegsejtgyilkos perc viszont eltelt".

Innentől minden rendben és flottul ment

A mentős bajtársak gyorsan és professzionálisan dolgoztak, a Szent Imre Kórház dolgozói kifogástalan munkát végeztek és végeznek rokonukkal, amiért hálásak. A rendszerben mindenki képzett és jót akar. Spányik viszont azt kérdezi: mi történt akkor? Mi történik azon állampolgárokkal, akiknek nincs orvos a családjában? Akik nem az ország egyik legfejlettebb régiójában laknak? Akiknek nincsenek egészségügyi alapismereteik?

Közzétett leírásával a közvélemény erejével szeretne hatni a döntéshozókra és szeretné a figyelmet felhívni erre a megdöbbentően fontos problémára.

"Saját élményem nyomán, nyílt levelemet egy segélykiáltásnak, figyelemfelhívásnak szánom, remélve, hogy ezzel is hozzájárulhatok egy jobban szervezett egészségügy kialakításához."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szapora pulzus és fájdalom a mellkasban: 5 tünet, amikor mentőt kell hívni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sürgősségi

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához