Ezeket látta már?

Déligyümölcsöket tényleg nem szabad a komposztba dobni? A Nébih válaszol

egzotikus gyümölcs déligyümölcs komposzt komposztálás Nébih

Egyes élelmiszerrészek és háztartási hulladékok hasznosításához nagyszerű lehetőség lehet a komposztálás, de csak akkor, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal.

Nemcsak azt fontos tudnunk, hogy mit tehetünk a komposztba, hanem azt is, mit nem?

A déligyümölcsök esetében a héjuk az, ami odafigyelést igényel, mivel különböző penészedést gátló anyagokkal kezelhetik, valamint előfordulhat, hogy olyan növényi kórokozók találhatók rajtuk, amelyek veszélyeztethetik a hazánkban őshonos fajokat. Ha mindenképp a komposztba szeretnénk dobni az egzotikus gyümölcsök héját, alaposan mossuk meg előtte őket.

Ezzel szemben a kávézacc és a teafű remekül komposztálható

Ebben az esetben azonban figyeljünk rá, hogy a kapszuláknak és a műanyagot tartalmazó filtereknek nincs helyük a komposztban. Ha eltávolítjuk ezeket a részeket, úgy már rátehetjük a komposztra a kikapart zaccot, illetve teafüvet.

A tojáshéj szintén körültekintést igényel, ügyelni kell a megfelelő adagolásra, előkészítésre: egyszerre mindig csak kis mennyiségben és apró darabokra törve alkalmazzuk.

Amit egyáltalán nem ajánlott komposztálni

  • ételmaradékokat,
  • csontot,
  • húst,
  • olajat és zsírt,
  • valamint beteg növényi részeket és a húsevő állatok alomanyagát.

A komposztálással kapcsolatban hasznos és jól átlátható útmutatót állítottak össze a Maradék nélkül programban.

Mi a komposztálás lényege?

A komposztálás a természet megoldása a keletkező szerves hulladék újrahasznosítására, a tápanyagok körforgására. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy oxigén jelenlétében a természetben évről évre keletkező, majd elhaló hatalmas mennyiségű növényi szerves anyag lebomlik. Ebben kiemelkedő szerepet játszanak a mikrobiális közösségek és a giliszták, a tápanyagok pedig visszajutnak a talajba, amit a növények ismét felvehetnek, kialakulva a természetben egy nélkülözhetetlen körforgás.

A szerves anyagok komposztálódását követően humusz keletkezik, mely összetartja a talajszemcséket, tápanyagot biztosít a növények és a talajban élő mikroorganizmusok számára. Ezt a folyamatot kihasználva csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező szemét mennyiségét, a legjobb dolog, amit tehetünk a konyhai és kerti szerves hulladékkal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megvan a recept a magyar nagyvárosok biohulladékának észszerű kezelésére

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fenntarthatóság

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához