Ezeket látta már?

Jóváhagyták! Milliónyi nőnek könnyítheti meg az életét a Richter endometriózis-gyógyszere

endometriózis mióma gyógyszer Richter RYEQO

Ezzel a gyógyszerrel egészülhet ki az endometriózis tüneti kezelése.

Az Európai Gyógyszerhatóság szeptemberben kiadott pozitív véleményét követően jóváhagyta az Európai Bizottság a Richter RYEQO nevű készítménye használatának kiterjesztését az endometriózis tüneti kezelésére olyan nőknél, amik korábban gyógyszeres vagy sebészi kezelésben részesültek – derül ki a BÉT-en publikált közleményből.

Ez a döntés az Európai Gyógyszerügynökség („EMA”) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága („CHMP”) által 2023. szeptember 15-én kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg és az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes. Az EMA 2021 júliusában hagyta jóvá a RYEQO®-t méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére.

"Nagyon örülünk annak, hogy ez az engedély hatékony tüneti kezelést tesz lehetővé sok endometriózissal élő nő számára" – mondta Dr. Turek Péter, a Richter Gedeon Nőgyógyászati Üzletágának globális vezetője. - "Mivel célunk, hogy vezető gyógyszeripari vállalattá váljunk a női egészségügy területén, ezért alapvető innovatív termékeink terápiás elérhetőségének folyamatos szélesítése rendkívül fontos számunkra".

"Az Európai Unióban körülbelül 14 millió nő él endometriózissal, egy olyan krónikus betegséggel, amelynek fájdalmas tünetei akár a nők mindennapi tevékenységeire is hatással lehetnek. Örülünk, hogy a döntés eredményeként az EU-ban élő endometriózissal küzdő nők számára mostantól egy újabb biztonságos és hatékony tüneti kezelési lehetőséget vált elérhetővé" – mondta Adele Gulfo, a Sumitomo Pharma America biofarma kereskedelmi vállalatának vezérigazgatója.

Endometriózis – háttéradatok

A reprodukciós korban lévő nők mintegy 10%-át érinti endometriózis. Számos, endometriózishoz köthető fájdalomban szenvedő nő tünetei a jelenleg rendelkezésre álló kezelésekkel nem enyhülnek, ami alátámasztja a kielégítetlen orvosi igény meglétét. Az endometriózis egy olyan betegség, amelyben a méh nyálkahártyájához hasonló szövet található a méhüregen kívül, leggyakrabban az alhasban, a medencében, a petefészkeken, a húgyhólyagon vagy a vastagbélen.

Ez az endometriumhoz hasonló szövet a méhüregen kívül krónikus gyulladáshoz vezet, amely hegesedéseket és összenövéseket okozhat. Az endometriózis tünetei között a fájdalmas menstruáció, a krónikus kismedencei fájdalom, a fájdalmas ovuláció, a nemi közösülés közben, vagy azt követően érzett fájdalom, az erős vérzés, a kimerültség és a meddőség is megtalálhatóak. Az endometriózis az általános testi, mentális és társadalmi közérzetre is befolyást gyakorolhat.

RYEQO® – háttéradatok A RYEQO®

(40 mg relugolix, 1,0 mg estradiol és 0,5 mg norethisterone acetate) a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők indikációjában került törzskönyvezésre. A RYEQO® relugolix tartalma csökkenti a petefészkek által termelt ösztrogén (és egyéb hormonok) mennyiségét, az estradiol (egyfajta ösztrogén) csökkentheti a csontritkulás veszélyét, míg a norethisterone acetate (egyfajta progestin) tartalma akkor válik szükségessé, amikor a méhhel rendelkező nők ösztrogént szednek.

A teljeskörű alkalmazási előírás és betegtájékoztató elérhető ezen a linken.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rendkívüli hír: több millió nőnek jelenthet jót az országban a Richter bejelentése

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

endometriózis

Forrás: Richter
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához