Ezeket látta már?

Étteremben ebédelt a családjával a 70 éves férfi Egerben, amikor félrenyelt és fulladni kezdett

mentő, mentők, eger, fulladás

A 70 éves férfi félrenyelt, ami ezután történt, arra elfogynak a szavak.

"Családjával ebédelt egy egri étteremben az a 70 év körüli férfi, aki félrenyelt és fulladni kezdett tegnap délután. A szemtanúk rögtön mentőt hívtak, a férfi azonban hirtelen összeesett és légzése leállt. Mentésirányító bajtársunk azonnal riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben az újraélesztés lépéseire instruálta a beteg fiát" - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

A posztból kiderült, hogy a közelben sétált egy szabadnapos gépkocsivezető bajtársunk is, akit egy barátja értesített az étteremben történtekről, így rögtön a helyszínre sietett. A SzívCity alkalmazáson keresztül is riasztást adtak le a mentők, amelyre szintén két szabadnapos mentős válaszolt, akik Encsről utaztak a városba, és éppen egy másik étteremben ebédeltek. Az életmentők mind a beteghez siettek és folytatták az életmentést, amihez perceken belül a rohamkocsi személyzete is csatlakozott. A mentősök ugyan most találkoztak először, tökéletes összhangban dolgoztak együtt. Az időben megkezdett mellkasi nyomások ráadásul rövid időn belül sikerre vezettek és a beteget végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Mi a Szív City?

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Félrement falat: orvos mutatja be, hogyan kell csinálni a Heimlich-fogást - videó

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#újraélesztés

Forrás: facebook.com/orszagosmentok
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához