Ezeket látta már?

A fiam torkán akadt a chips - ezt tettem, de jól tettem? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

fulladás, fulladozás, Heimlich-műfogás, Heimlich,

Tisztelt Doktornők/urak! Elnézését anonim posztom miatt, szégyellem magam emiatt most.

3 éves fiam a mai napon nemolyan rég (40perce kb) kapott 1-2 szem chipset, összetörve. De egyet kihalászott ami nagyobb volt egy kicsit a széttörgeltnél, megakadt a torkán hánytatni akarta magát, fulldoklott köhögött, térdemre tettem benyálaztam az ujjam amit tudtam kikapartam a torkáról a többit háton ütögetéskor, a helyes fogás után kiköpte és minden ment tovább, mintha misem történt volna, ment a dolgára..

Viszont hosszabb a körmöm, nem olyan nagy maximum egy műkörmös szemében ez "S" es méretnek felel meg de még annyira sem nagy mint az "S" méret viszont élesebb.

Félek megsértettem a nyelvét, vagy a torkát

a nyelvét ki be huzogatja, így nemtudom hogy én, avagy a chips sértette meg Hétfőn elviszem háziorvoshoz, ügyeletre nemtudom elvinni, nincs a közelben nem vérzik neki, jó a kedve, eszik iszik rendesen

Elég ha hétfön megmutatom háziorvosnak? Ha sérült is a kettő közül valamelyik, begyógyul? A chips kb a nyelvcsap környékén akadt el. Előre is köszönöm a válaszukat.

Félrement falat: orvos mutatja be, hogyan kell csinálni a Heimlich-fogást - videó

Kedves Kérdező! Először is örülök, hogy a gyermeke jól van! Ha a chips vagy az Ön körme fel is sértett valamit, a seb be fog gyógyulni, emiatt nem kell aggódni. Ha látványos vérzés nincs, orvoshoz fordulni sem szükséges.

Engedjen meg egy kis mítoszrombolást a történet kapcsán....

Falatelakadás esetén TILOS a gyermek (vagy felnőtt) szájába nyúlni! Logikusnak tűnik, hogy el akarjuk távolítani a bent rekedt ételt, viszont ennek az a veszélye, hogy az elekadt darabot lejjebb toljuk, és éppen ezzel zárjuk el a légutat.

Egyetlen dolgot kell ilyen esetben tenni első körben - bíztatni a gyermeket, hogy erősen köhögjön!

  • Ha látjuk, hogy nem boldogul, kezd kifáradni, fulladozik, akkor háti ütéseket lehet alkalmazni (de ez nem a megszokott kis paskolás, hanem a gyermeket kicsit előre hajoltatva erőteljes ütéseket kell mérni a hátára).
  • Ennek sikertelensége esetén hasi nyomás (Heimlich-műfogás) is alkalmazható (pontos elvégzését most nem írnám le, jó videók találhatóak róla interneten, illetve ingyenes gyermekelsősegély tanfolyam is elérhető már a legtöbb településen).
  • Ha ezek a próbálkozások is sikertelenek, hívjunk mentőt!

Szóval a fő üzenet: nem nyúlunk a fulladozó beteg szájába!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához