Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Figyelmeztetnek a tudósok! Több mint 100 mérgező anyagot tartalmaznak az ízesített e-cigaretták

figyelmeztet, ízesített, e-cigaretta, mérgező

Elkeserítő eredmények születtek. Az ízesített e-cigaretták teljes betiltását is fontolóra kéne venni.

Az e-cigaretták a dohányzás egyfajta alternatívájaként jelentek meg, melyeket igen sokan használnak a leszokás támogatása érdekében. A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni ezen termékek árnyoldalait és veszélyeit, hiszen egy cseppet sem egészségesek.

Érdemes tudni, hogy a bennük lévő folyadékok elpárologtatásához használt vegyi anyagok száma drámai mértékben megnőtt, ahogy számos ízanyag került hozzáadásra. Jelenleg legalább 180 különálló vegyszert használnak az e-liquidekben, amelyeket különböző mennyiségben kevernek össze, hogy ízes terméket állítsanak elő. Ám ezzel van egy nagy baj.

Így működnek az e-cigaretták

Ezek a készülékek a folyékony aromát magas hőmérsékletre hevítik – így aeroszolt képeznek, melyet aztán belélegeznek. Fontos tudni, hogy számtalan vegyi anyagokat tartalmaznak, többek között nikotint, növényi glicerint, propilénglikolt és aromákat. A baj még nagyobb, mint azt korábban gondolták: kutatások szerint a gőzök előállításához használt anyagok hevítés és belélegzés esetén mérgezőek – írja a Guardian.

Egyes gyümölcsízű – eper, dinnye és áfonya – termékek e melegítési folyamat során illékony karbonilokat termelnek, melyekről bebizonyosodott, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot is okozhatnak.

Mesterséges intelligencia elemezte 180 aroma kémiai összetételét

Mivel igen sok idő lenne az, ha minden márka és íz toxicitásának vizsgálatát a tudósok végeznék el, ezért a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Ez 180 aroma kémiai összetételét elemezte és szimulálta, hogyan bomlanak le hevítéskor. Az eredmény elkeserítő: a gőzök 127 „akut mérgező” vegyi anyagot, 153 „egészségügyi veszélyt” és 225 „irritáló anyagot” tartalmaznak.

A dublini RCSI Orvosi és Egészségtudományi Egyetem kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy „potenciális közegészségügyi fenyegetésnek" tartja a ízesített e-cigarettákat és véleményük szerint sürgősen korlátozások bevezetésére van szükség – különösen a fiatalabbak körében.

- Valószínű, hogy a krónikus betegségek új hullámának küszöbén állunk, amely 15-20 év múlva fog megjelenni ezeknek a kitettségeknek köszönhetően- mondja Donal O'Shea vegyészprofesszor, a tanulmány vezető szerzője, aki hozzátette, hogy fontolóra kéne venni az ízesített e-cigaretták teljes betiltását is.

Egyre több hazánkban a nikotinmérgezés a fiatalok körében

- Az elektronikus cigaretta az előszobája a hagyományos cigarettának – jelentette ki Mucsi János tüdőgyógyász. A vonzónak tűnő, színes, ízesített elektronikus cigaretták is veszélyesek: ezeknek betudhatóan az utóbbi időben ugrásszerűen megemelkedett, két év alatt majdnem háromszorosára nőt a nikotinmérgezések száma a fiatalok körében- írja az rtl.hu.

Sajnos a szülők sem tudják minden esetben ellenőrizni, hogy a gyermekük használ ilyeneket, mert hiszen a hagyományos cigarettákkal ellentétben nem hagy kellemetlen szagot sem a ruhán, sem a bőrön.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cseberből vederbe - nem jobb az e-cigaretta dohányzás helyett reflux esetén sem

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

e-cigaretta

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához