Ezeket látta már?

Mit kíván a magyar gyermekvédelem? Ezek a civil szervezetek új gyermekvédelmi javaslatai

gyermekvédelem civil szervezetek család

Átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a Gyermekjogi Civil Koalíció - itt a gyermekvédelmi 12 pot.

A javaslatcsomag „Mit kíván a magyar gyermekvédelem” címmel gyermekvédelem és az ahhoz szorosan kapcsolódó egyéb ágazatok reformjának előkészítéséhez készült.

A Kormány által nemrég bejelentett, a gyermekvédelmet érintő törvénymódosítás megalapozásához széleskörű civil egyeztetést követően készült el a javaslatcsomag, amely 12 átfogó pontban összegzi a gyermekvédelemben tapasztalható legsúlyosabb, a gyermekeket leginkább veszélyeztető problémákat, vagyis azt, hogy a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereknek egyre lehetetlenebb körülmények között kell helytállniuk, fokozottan nehéz helyzetben vannak a családból kiemelt gyermekek és a rendszer működésének alapvető infrastrukturális, humán és pénzügyi feltételei hiányoznak. A Koalíció a javaslatcsomag megvitatását kezdeményezi a Belügyminiszterrel.

Kiemelt gyermekjogi kihívások

A gyermekek védelmének jogi kereteit biztosító 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyermekvédelmi törvény) célja, alapelvei, értékei, valamint szerkezete, mint a családokat támogató jóléti, és az azt helyettesítő gyermekvédelmi rendszer keretszabálya a gyermek érdekeit szolgálja, s megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A Gyermekvédelmi törvény szellemisége és betűje nem érvényesül:

  • Minden ötödik gyerek szegénységben, kirekesztettségben, méltatlan körülmények között él ma Magyarországon. Jelentős, bár nem ismert az elhanyagoló, bántalmazó, családi vagy intézményi környezetben nevelkedő gyermekek száma.
  • A gyermekeket támogató szolgáltatások (egészségügy, oktatás, igazgatás, igazságszolgáltatás) feltételei és minősége nem biztosítottak. A gyermekjóléti alapellátásban és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakemberek megbecsültsége folyamatosan csökken, egyre lehetetlenebb körülmények között kell helytállniuk a maradóknak. A területet állandó és jelentős fluktuáció, túlterheltség, szolgáltatás- és szakemberhiány jellemzi.
  • Fokozottan nehéz helyzetben vannak a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek. A családból való kiemelés, az új élethelyzetek, az őket ért negatív élmények, traumák feldolgozatlansága, a kötődés, a bizalmi kapcsolatok lehetőségének korlátozottsága, az elégtelen, hiányzó szolgáltatások, a családdal való kapcsolat esetlegessége, a saját ügyeikre vonatkozó tájékoztatás elégtelensége, és bevonásuk az őket érintő kérdésekkel kapcsolatos döntésekbe, egyaránt sújtja őket.
  • A gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások működése, helyzete nem átlátható, hiányoznak a független és szakszerű támogatás és ellenőrzés lehetőségei, nincs mérés, értékelés, hiányzik a megfelelő panaszmechanizmus biztosítása a gyerekek számára.
  • A rendszer működésének alapvető feltételei – megfelelő finanszírozás, képzések, szakmai támogatás, megbecsülés – hiányoznak.

Minden gyereket a családban vagy a családon kívül élve támogatni, óvni, védeni kell a rossz bánásmód, az erőszak minden formájától. A gyermeki jogok oszthatatlanok és minden gyermeket megilletnek.

Mit kíván a magyar gyermekvédelem

12 pontban gyűjtötték össze a legégetőbb feladatokat:

  1. A mindenkori Kormány – az érintettek, valamint szakmai és civil szervezetek bevonásával -dolgozzon ki átfogó́ gyermekjogi stratégiát, ehhez kapcsolódó cselekvési tervet és biztosítsa az 1997. évi Gyermekvédelmi törvény végrehajtását!
  2. Integrált, szakmailag magas színvonalú, átlátható gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakirányítást és területi munkát!
  3. A gyermekvédelem megfelelő finanszírozását, gyermekközpontú költségvetést, a mindenkori GDP legalább 3%-át fordítsák a családokra és a gyerekre!
  4. Gyermekjogi Ombudsmant, valamint független szakmai testület létrehozását, amely a gyermekek jogainak területén végzett tevékenységek átfogó monitorozásáért, minőségbiztosításáért felel.
  5. A gyermekvédelmi rendszerben dolgozó, valamint a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatokat ellátó szakemberek és más segítők anyagi megbecsülését, megfelelő kiválasztását, felkészítését, támogatását és rendszeres ellenőrzését!
  6. A gyermekvédelmi rendszer túlterheltségének megszüntetését, a megfelelő működéshez elegendő erőforrások, így többek között férőhelyek és szakemberek biztosítását!
  7. Hatékony megelőzést, korai támogatást, beavatkozást, a gyermekjóléti szolgáltatás “kapuőri” funkciójának érvényesítését!
  8. A fokozottan sérülékeny gyermekcsoportok hatékony védelmének biztosítását!
  9. A bántalmazás, elhanyagolás minden formájának a megelőzését, a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálását és az eredmények, megállapítások, következmények nyilvánossá tételét!
  10. A gyermekvédelmi szakellátás működésének átláthatóvá tételét, traumatudatos szemléletmód kialakítását!
  11. Gyermekrészvételt! A gyermekek tájékoztatását - életkoruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő – bevonását az őket érintő döntésekbe, valamint a gyermekek érdekképviseletének hatékonyabbá tételét!
  12. A gyermeki jogok megismertetését a gyerekekkel, családtagokkal, szakemberekkel és a legtágabb közvéleménnyel a minél szélesebb körű alkalmazás érdekében.

A társadalmi közbeszéd középpontjába került gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek jogai mellett legalább annyira fontos valamennyi gyermek jogainak a védelme is, ezért a Gyermekjogi Civil Koalíció a gyermekek legfőbb érdekében az további javaslatokat fogalmaz meg, megköszönve a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó, elkötelezett szakemberek munkáját is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miről lehet felismerni ha egy gyereket zaklatnak? Ilyen a molesztált gyermek viselkedése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyermek

Forrás: unicef
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához