Ezeket látta már?

Gyógyszerhiány tombol Európa-szerte - ezért nem tesznek ellene mégsem a gyártók

gyógyszerhiány, antibiotikum, fertőzés, gyógyszeripar

Már most létfontosságú gyógyszerek hiányoznak a polcokról, és ha minden így marad, a helyzet csak rosszabb lesz.

A legtöbb országban szűkösek az antibiotikum-készletek és egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy ez megváltozzon: a generikus gyógyszerek alacsony árai miatt ugyanis nem éri meg a gyártóknak a kapacitásokat bővíteni. Vannak, akik szerint egyenesen fenntarthatatlan a generikus gyógyszergyártás jelen formájában Európában – írja a Reuters.

A legtöbb európai ország antibiotikumhiányról számolt be

A koronavírus-korlátozások megszüntetésével a légúti fertőzések új lendülettel támadtak idén télen, ami a gyógyszerkereslet megugrását eredményezte, miközben a kínálat nem bővült. A probléma különösen akut Európában, a kapacitáshiányok enyhülése pedig nem látszik, sőt, a helyzet még rosszabbra fordulhat - foglaltga össze a portfolio.hu.

Reig Jofre, az antibiotikumokat előállító spanyol gyógyszergyártó vezérigazgatója a reutersnek elmondta: azon túl, hogy extra műszakokat vezettek be a gyáraikban, nem sokat tudnak tenni annak érdekében, hogy gyártást komolyan növeljék.

A cégek gyártási költségei meredeken emelkednek, így a jelenlegi árak mellett nem éri meg sokmillió eurós bővítéseket eszközölni. Számos európai országhoz hasonlóan Spanyolország is szabályozza az árat, amit a gyártók az antibiotikumokért kaphatnak. Az árakat még akkoriban határozták meg, amikor megjelent a gyógyszer generikus verziója, s ennek két évtizede, azóta nem változtattak rajta. A gyógyszercég vezérigazgatója szerint problémás reagálni a piacon kialakult hiányra, mert miközben a költségek emelkednek, az árakban ezt nem tudják érvényesíteni.

A gyártási, a logisztikai és a szabályozói költségek is kétszámjegyű ütemben növekedtek

– mondta el az európai generikus gyógyszergyártók érdekképviseleti szervezete, a Medicines for Europe vezetője. A hírügynökség tudomása szerint 13 európai gyártó, és 6 gyógyszeripari szövetség és kereskedelmi csoport is küzd ezen problémával. Egyelőre ott tartanak, hogy egyáltalán bármely indokot találjanak az antibiotikumok gyártására, mivel pénzügyileg számukra sem a jelenlegi, sem a tübblettermelés nem éri meg, Ez pedig további hiányt vetít előre a piacokon.

Az iparági vezetők most azt mondják, hogy az árképzési rendszerek átalakítása az egyetlen módja annak, hogy fellendítsék az európai gyártást, hogy elkerüljük a hiányt a jövőben, és megakadályozzuk, hogy a kontinens még jobban függjön Ázsiától az alapvető gyógyszerek tekintetében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bivalyerős téli immunerősítő: így hat a grapefruit

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához