Ezeket látta már?

Ha ilyen kolbászt vett az Aldiban, ne egye meg semmiképpen sem!

kolbász, nébih, termékvisszahívás, szalmonella

Ezekben a kolbászokban szalmonella lehet.

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívta a forgalomból a "Csemege páros kolbász, 250 g és Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g" termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a Csemege páros kolbász, 250 g, (minőségmegőrzési idő: 09.06.2023., tételszám L: 38087) valamint a Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g (minőségmegőrzési idő: 09.06.2023., tételszám: 39087) termékekre vonatkozik. Szállító a Tona Hungary Kft.

Az érintett termékek bármely Aldi üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján és a boltokban kihelyezett plakátokon tájékoztatta vásárlóit.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a Nébih honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas oldalon.

Szalmonella tünetei

A szalmonellózis elsődleges tünetei a hasmenés, láz és gyomortáji görcsök, amelyek a fertőzést követő 12-72 órában alakulnak ki. Egyes szalmonellás betegeknél ízületi fájdalmak, szemirritáció és fájdalmas vizelés is kialakulhat. Ez a Reiter-szindróma, aminek lefolyása hónapokig, sőt évekig is tarthat. A betegség 4-7 napig tart; ennyi idő alatt a beteg általában kezelés nélkül is gyógyul. Bizonyos esetekben azonban kórházi ápolásra is szükség lehet.

Miért veszélyes a szalmonella?

A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen vigyázzanak a szalmonellózissal, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek különböztetik meg a keresztallergiát és az ételallergiát - kattintson!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szalmonella

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához