Ezeket látta már?

Kiderült, nem várhatunk sokat a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyerektől

kenyér, teljes kiőrlésű, rozs, diéta, fogyókúra

A legújabb tanulmány alapján túlértékeljük a reformkenyereket, de a cukorbetegek számára jók lehetnek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a reformkenyereket vizsgáló tanulmányról:

"Célszerű kevés pékárut/tésztafélét fogyasztani, de a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek jó hatással lehetnek az éhomi vércukorszintre a kettes típusú cukorbetegeknél.

Egy új szakirodalmi értékelés eredményei arra utalnak, hogy az élelmi rostban, teljes kiőrlésű gabonában magas és/vagy funkcionális összetevőket tartalmazó reformkenyerek jótékony hatással lehetnek az éhomi vércukorszintre felnőtteknél, elsősorban 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

A kenyér a gabonából származó szénhidrátok egyik fő forrása világszerte. A finomított, alacsony élelmi rosttartalmú és magas glikémiás indexű gabonafélék bőséges bevitele összefüggésbe hozható a kettes típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek fokozott kockázatával. Ezért a kenyér összetételének javítása hatással lehet a lakosság egészségére.

Egy új szisztematikus áttekintés és meta-analízis (korábbi vizsgálatok összesített elemzése) a reformkenyerek rendszeres fogyasztásának cukoranyagcserére gyakorolt hatását értékelte egészséges, szívanyagcsere kockázattal rendelkező vagy kettes típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek körében.

Az áttekintett korábbi vizsgálatok kenyérfogyasztást (≥2 hét) tanulmányoztak felnőtteknél, és cukoranyagcsere paraméterekről számoltak be (éhgyomri vércukorszint, éhgyomri inzulin, HOMA-IR, HbA1c (glikált hemoglobin) és étkezés utáni glükózszintek). Huszonkét vizsgálat felelt meg a beválogatási kritériumoknak (1037 résztvevő).

A "szokásos" avagy összehasonlító kenyérhez képest a reformkenyerek fogyasztása alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet eredményezett (-0,21 mmol/L), de nem volt különbség az éhomi inzulin, a HOMA-IR, a HbA1c, valamint az étkezés utáni glükózszint-emelkedés esetében.

Az alcsoport-elemzések csak a kettes típusú cukorbetegek körében mutattak ki jótékony hatást az éhomi vércukorszintre."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához