Ezeket látta már?

Ha orvosi ügyeletre van szüksége, ezt a számot kell hívnia februártól

telefon, ügyelet, sürgősségi ellátás, új ügyeleti rendszer

Így működik majd az ügyeleti ellátás februártól ebben a vármegyében. Mutatjuk, a legfontosabb telefonszámokat is.

Új ügyeleti rendszer: februárban ebben a vármegyében vezetik be először

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer februártól.

A cél egy hatékonyabb ügyeleti rendszer

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint az ellátásszervezésbe beépítették az elmúlt másfél éves tesztidőszak tapasztalatait. Közölték: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

A cél, hogy az év végére - Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

A mentőszolgálat megjegyezte, hogy az új ügyeleti rendszer az eddigi tapasztalatok szerint bevált, jelentősen javította a sürgősségi betegellátást. A tájékoztatás szerint az ügyeleti alapellátást február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében egységes, két elemből álló - háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet - biztosítják a rászorulóknak.

Hajdú-Biharban tíz településen lesz háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között. Ezek Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.

Így működik majd a sürgősségi ügyelet Hajdú-Biharban

A sürgősségi ügyelet, vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-től a megyében a 1830-as szám lesz, ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni.

Az OMSZ jelezte: a 1830-as telefonszám mellett továbbra is működik a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303 szám is. A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátás a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított.

A tájékoztatás szerint azok, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, a vármegye öt városában - Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény - megtehetik ezt 22 óra és másnap reggel 8 óra között.

A gyerekek ügyeleti ellátásában nem lesz változás

Közölték azt is, hogy a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is megmaradnak. A központi ügyeleti telefonszám február 1-jétől itt is az 1830-as lesz a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303 szám mellett.

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőttellátásban is.

HAJDÚ-BIHAR VÁRMEGYE ORVOSI ÜGYELETI RENDSZERE FEBRUÁR 1-TŐL

Háziorvosi ügyeleti rendelés:

 1. Hétköznap 16:00-22:00 között
 2. Szombat-vasárnap, ünnepnapokon 08:00-14:00 között

Háziorvosi ügyeleti rendelés helyszínei (10 település):

 1. Debrecen, 4032 Debrecen, Nagyerdei Krt. 98.
 2. Berettyóújfalu 4100 Berettyóújfalu, Orbán Balázs tér 1.
 3. Hajdúszoboszló 4200 Hajdúszoboszló, Szilfák alja 1-3.
 4. Hajdúnánás 4080 Hajdúnánás, Iskola utca 11.
 5. Hajdúböszörmény 4220 Hajdúböszörmény, Korpona utca 17.
 6. Balmazújváros 4060 Balmazújváros, Mentőállomás, Dózsa György út 1/A
 7. Püspökladány 4150 Püspökladány, Kossuth u. 1.
 8. Hajdúhadház 4242 Hajdúhadház, Hunyadi u 1.
 9. Nyíradony 4254 Nyíradony, Kossuth utca 2/B.
 10. Derecske 4130 Derecske, Rákóczi u.3-5.

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI, VAGY MENTŐELLÁTÁS

Központi ügyeleti telefonszám 2023. február 1-től: 1830

 • Hétköznap 22:00-08:00 között
 • Szombat-vasárnap, ünnepnapon 14:00-08:00 között

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akaratos feleségének köszönheti életét a nyíregyházi férfi

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához