Ezeket látta már?

Minden porig égett, de ez a kis vörös ház túlélte a tűzvészt! Hihetetlen, mi mentette meg

Hawaii  maui tűzvész pusztító erdőtüz tűzvész megmenekült ház

Nem tűzszigeteleséről van szó, a 100 éves ház mégis kiállta a tűzpróbát. A tulajdonosa is alig hitte el, hogy amit tett, ennyit jelent az óriási tűzvész közepette is.

A napokban a BBC arról számolt be, hogy legalább 114 ember halálát erősítették meg, miután a hónap elején erdőtüzek pusztítottak Hawaiin, és több ezer épület vált hamuvá. Hawaii állam történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájában, elpusztult Maui történelmi városa, és Lahaina nagy része. Közel két héttel ezelőtti tűzvész után még mindig 850 embert keresnek.

Egy piros faház azonban sértetlen maradt

A múlt héten megdöbbentő légi felvételek terjedtek el az épségben maradt ingatlanról - és elindultak a találgatások. A maui Lahainában található vörös faház tulajdonosa, aki a környék egyetlen házaként túlélte a Hawaii tűzvészt, megelégelte a szóbeszédet, és felfedte a rejtély valódi okát.

Egyre misztikusabb történetek keringtek

A ház tulajdonosai a tűz idején Massachusettsben voltak, biztosak voltak benne, hogy az ő házuk is porrá égett - majd a légi felvételeken látták, hogy az épület csodával határos módon sértetlenül áll.

Közben a közösségi médiában már kész összeesküvés-elméletek keringenek arról, hogy miért csak ezt az egy házat kímélte meg a tűz. Végül jelentkezett a sajtónál a ház tulajdonosa: Dora Atwater Millikin szerint van ésszerű magyarázat - még ha elsőre hihetetlen is, hogy csupán ennyin múlt az otthonuk sorsa.

A ház nemrég felújításon esett át, de nem azért, hogy tűzbiztossá tegyék

Dora és férje, Dudley valójában nem gondoltak az erdőtüzek lehetőségére, amikor úgy döntöttek, hogy felújítják a 100 éves házat, amely 2020 óta a tulajdonukban van.

"Ez most is egy 100%-ban fából készült ház, nem tettük tűzállóvá vagy ilyesmi" - mondta a nő a Los Angeles Timesnak. "Imádjuk a régi épületeket, így tiszteletben akartunk tartani a házat, semmilyen módon nem változtattuk meg az épületet - pusztán csak felújítottuk"

Dora elárulta, hogy ő és Dudley két olyan felújítási döntést hoztak, amely véletlenül segíthetett megakadályozni azt, hogy a ház leégjen a tűzvészben. Az egyik, hogy az aszfaltozott, bitumenes tetőt fémre, egész pontosan bádogra cserélték.

A tűzvész során hallotta a beszámolókat, miszerint 6-12 hüvelyk hosszú fadarabok égtek mindenhol, amelyekről pattottak a szikrák és szálltak a levegben, ahová csak vitte a szél. Ezek a repülő parázsok tűzesőként szálltak alá a tetőkre - a bitumenes tetők pedig sorban gyulladtak ki, miközben a lepattanó szikrák felgyújtották a ház körüli leveleket, lombokat, cserjéket, fákat.

Dora és Dudley a felújítás során tudtukon kívül is növelték a ház túlélési esélyét azzal is, hogy kivágták a kertből a bokrokat, a ház közvetlen környékét és a kert egy részén a földet pedig folyami kövekkel terítették le. Mindez elég volt ahhoz, hogy az otthonuk, ha nem is sértetlenül, de túlélje a tüzeket.

"A szomszédaink viszont mindent elvesztettek. Amint visszatérhetünk a házba, kinyitjuk a házunk kapuját minden szomszédunk, barátunk előtt. Nagyon sok ember veszítette el mindenét, most segítenünk kell egymásnak." - mondta a nő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megcsípte egy lódarázs, összeesett a lány - így tartották életben távolról a mentők

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához