Ezeket látta már?

Hetekig beszélgetett a mesterséges intelligenciával a férfi, majd ezután öngyilkos lett miatta

mesterséges intelligencia, ai, chatbot, chatgpt

A mesterséges intelligencia el akarta hitetni a férfival, hogy nem a feleségébe, hanem belé szerelmes.

Egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal – írja a La Libre, amit az Index szúrt ki.

A férfi felesége név nélkül azt nyilatkozta, hogy a férje hat héttel a halála előtt kezdett el csevegni Elizával. (Eliza egy olyan chatrobot, amit egy amerikai startup cég hozott létre. Hasonló elven működik, mint a ChatGPT)

A férfinek kisgyerekei voltak, és a harmincas éveiben járt. Egyre jobban aggasztotta a klímaváltozás, ezért el kezdett csetelni Elizával. A chatbot minden kérdésére válaszolt, és lassan a bizalmába férkőzött.

"Olyan volt, mint egy drog, amelyet reggel és este szokott bevenni, és amely nélkül nem tudott élni "– mondta a férfi felesége, aki néhány héttel a férfi halála után találta meg a beszélgetéseket.

A feleség szerint a chatbot szisztematikusan követte a szorongással küzdő férfi érvelését. Még jobban beletaszította őt az aggodalmaiba, sőt egy ponton megpróbálta meggyőzi, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és együtt lesznek majd a mennyben. A férfit az öngyilkos gondolatait is leírta Elizának, aki meg sem próbálta lebeszélni.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



A feleség szerint a férje még mindig élne, ha nem beszélt volna Elizával. Ezt az elméletet a férjet kezelő pszichiáter is osztja.

Eliza Szilícium-völgyi alapítója a La Libre-nek elmondta, hogy csapata dolgozik a mesterséges intelligencia biztonságának javításán. Azok, akik öngyilkossági gondolataikat osztják meg a chatbottal, kapnak egy üzenetet, amely az öngyilkossági megelőző szolgálatokhoz irányítja őket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Depresszió - ha ebből a 10 tünetből legalább 5 ismerős, mindenképpen keressen fel egy szakembert!

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához