3 budapesti pláza ételudvarában súlyos higiéniai hiányosságokat talált a fogyasztóvédelem
Az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center ételudvarában, összesen 12 vendéglátó egységet vizsgáltak meg, ennek során súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tártak fel.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) célzott élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett három fővárosi bevásárlóközpont ételudvarában. A bevásárlóközpontok ételudvaraiban jellemzően többféle vendéglátóegység - gyorsétterem, büfé, egyéb étkezési szolgáltató - működik egymás közvetlen szomszédságában.
Ezek az egységek gyakran osztoznak közös használatú háttérhelyiségeken, például az öltözőkön, személyzeti mosdókon, gazdasági folyosókon, továbbá a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat is rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el.
Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, ami nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését.
A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.
Az NKFH hiányosságokat talált a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint megállapította, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat.
A házhozszállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentett.
A közlemény szerint a Pólus Center ételudvarában kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
Több vendéglátóegységben az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek általános, sablonos dokumentációra épültek, amelyek nem feleltek meg az adott konyhatechnológiai eljárásokra vonatkozó követelményeknek.
A dolgozók sok esetben nem kaptak megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatást, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.
A vizsgált élelmiszerek közül 14 tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű, 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, 21 tétel jelöletlen és nyomon követhetetlen volt, 1 tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból.
A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult
- közölte a hatóság.
Az NKFH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági ellenőrzésére, különös tekintettel a nagy forgalmú, közösségi használatú terek higiéniai körülményeire - hangsúlyozták a közleményben.
Vajon meg kell mosni a húst sütés előtt? Ezt mondják a szakértők
A fotó illusztráció.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!