Ezeket látta már?

Így tenné hatékonyabbá az idegrendszeri betegségek gyógyítását a PTE

idegrendszeri betegségek, kutatás PTE

A felnőtt- és gyerekkori idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának hatékonyabbá tételét szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat partnere által életre hívott Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL).

Az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a konzorciumi tagok kutatóhelyein és azok hálózatában 2026-ig megvalósuló projektre. - közölte az egyetem.

A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén. A laboratórium hozzájárulhat emellett a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértéséhez és ennek révén a gyógyító munka fejlesztéséhez is.

A kutatások fontossága kapcsán a közleményben Dóczi Tamást, a pécsi idegsebészeti klinika professzorát idézve kiemelték, hogy olyan új gyógyító eljárások kidolgozása a cél, amelyek kezelési alternatívákat ajánlanak az idegrendszeri megbetegedésben szenvedőknek.

A PTE partnerei a projekt megvalósítása során a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Richter Gedeon Nyrt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 7 orvosi tippel, nagy eséllyel megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Neurológia

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához