Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nyárias időnk lesz hétfőn - készüljenek a fejfájósok!

időjárás, hétfő, meleg, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint igen szokatlan időjárást hoz az erős déli szél. A kedvező mellett számos terhelő hatása is jelentkezik.

Akár nyári hőmérsékletben is lehet részünk hétfő délután, helyenként elérheti a 25 fokot a hőmérő! Ez a nyári nap definíciója a meteorológiában! Nem maga a magas hőmérséklet okozhat meteogyógyászati panaszokat, hanem az ezt létrehozó légköri folyamatok. Nyári hőmérséklet október végén? Nem igazán szerencsés élettanilag, elmondja a meteogyógyász, miért!

Igen ellentmondásos lesz a hétfői nap az időjárás-érzékenyek számára. Az erős déli széllel érkező szokatlanul meleg légtömegek tavaszias, helyenként szinte nyárias meleget hoznak. Ez helyenként a huszonöt fokot is elérheti, ami már nyári napnak minősül.

Az időjárásra nem érzékenyek nagyon fognak örülni ennek az időjárásnak, azonban igen sokan vannak akik számára az erős melegedés és az erős szél igen megterhelő, és melegfront jellegű tüneteik jelentkezhetnek. Ez különösen a fejfájások kialakulásának kedvez. Gyakori lesz az ingadozó vérnyomás, a keringési rendszer fokozott terhelése, amihez ráadásul hozzáadódik az óraátállítás elhúzódó hatása is. Napokig eltarthat, amíg az alvás-ébrenlét ciklusunk rendeződik. Érdemes viszont a kellemes napos órákat - aki teheti - a szabadban eltölteni, egy kis nap fürdőt venni. Az UV-sugárzás már nem számottevő, de számos jótékony hatása mellett hozzájárul a D-vitamin természetes úton történő termelődéséhez is.

Szabadtéri:

Kedvező lesz a hétfő a kültéri programok számára. Azzal együtt is, hogy főleg északkeleten a reggeli órákban helyenként tartósabban megmarad a párás, fényszegény idő. Országosan inkább a kifejezetten tavaszias, már-már nyárias idő lesz a jellemző. A temető látogatásokra érdemes ezt a napot kihasználni a keddi frontos nap előtt.

Balesetveszély:

A hétfő kedvező nap lesz a közlekedők számára. Ez nagyon fontos most amikor nagyon sokan kelnek útra az ország különböző részei között is. Sokan olyanok is, akik csak ilyenkor vállalkoznak hosszabb utakra. Ez jelentősen növeli a baleseti kockázatokat. Emellett az erős melegedés tompítja a figyelmünket, lassítja a reflexeket, mindenképpen álljunk meg ha fáradtságot, a figyelem csökkenését tapasztaljuk!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívelégtelenség: olykor megtévesztők a tünetei - erre figyeljen fel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához