Ezeket látta már?

Erre számítson: így kaphat majd időpontot az orvoshoz szakrendelésekre

appointment specialist clinic

A szándék az, hogy a betegek gyorsabban kapjanak időpontot a szakrendelésekre, és ténylegesen a lefoglalt időpontban lássák el őket.

Átláthatóbbá tennék a betegutat

Két rendelettervezetet is társadalmi vitára bocsátott a Belügyminisztérium - írja a 24.hu. Elektronikusan fejlesztenék az egészségügyet. Az egyik szerint a kormány bevezetné a digitális időpontfoglalási rendszert az egészségügyben, hogy a páciens egyszerűbben, gyorsabban kapjon időpontot a számára szükséges szakrendelésre, és valóban az általa lefoglalt időpontban látnák el.

Ezt a rendszert jövő márciustól lenne kötelező használnia azoknak a közfinanszírozott szolgáltatóknak, amelyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik.

Nekik folyamatosan frissíteni kell a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat.

A digitális időpontfoglalási rendszerben a beteg számára az időpontfoglalást

  • a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
  • beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa végzi.

A hatásvizsgálati lapok szerint fő cél a betegút láthatóvá/átláthatóvá tétele, ami javíthat az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén, a lakosság egészségi állapotán, az ország versenyképességén, mivel csökkenne a népességfogyás. A személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.

A másik tervezet az EESZT-vel kapcsolatos részletes szabályokat módosítaná. A társadalmi egyeztetésre mindkét tervezet esetében augusztus 12-ig van idő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ekkor kaphatják kézhez a béremelést az ápolók, egészségügyi dolgozók

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához