Ezeket látta már?

Lapszemle

Épül a digitális egészségügy, ez az ismert app lesz a kapu hozzá

egészségügy digitális képalkotó, CT, MR

Ezek voltak a legfőbb hírek a héten az egészségügyben.

Korábban csak az oltásigazolásokra használták, most az Egészségablak lesz a belépési pont a magyar egészségügybe a nemrégiben leleplezett kormányzati tervek szerint. Az első fontos funkció pedig meg is érkezett az applikációba: már elérhető és letölthető az EESZT-ben tárol összes leletünk a mobilappban. Az appból hívható az Egészségvonal a hét minden napján 0-24 óráig, a következő nagy dobás pedig a digitális időpontfoglaló rendszer lesz az alkalmazásban - írta meg a Portfolio.

CT- és MR-vizsgálatok államosítása

Jövő év novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítás - írta a Népszava.

Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

Míg 2021-t a robbanásszerű növekedés, 2022-t leginkább a lassú lendületvesztés jellemezte - ad szakértői leírást a Mars-hasáb. Árbevétel szempontjából szinte minden szereplő növekvő eredményeket ért el, de a dinamika csökken és a nyereségesség is romlásnak indult. Az év második felében tapasztalt fokozatos lassulás 2023 első felében tovább erősödött, ahogyan a reáljövedelem csökkenése a vártnál érzékenyebben érinti a magánegészségügyi szektor - idézzük a Heal Partners jelentését.

Így vélekedik a lakosság az egészségügyi intézmények állapotáról

A magyar lakosság több mint fele szerint a kórházak nagy részében katasztrofális állapotok uralkodnak, vagy méltatlan körülmények között gyógyítják a betegeket – derül ki egy friss, országos, reprezentatív kutatásból - számolt be a medicalonline.hu

Az egészségügyet és a gyógyszeripart is behálózza a mesterséges intelligencia

Az MI soha nem látott hatékonysági és teljesítményszinteket ér el, és korábban elképzelhetetlen lehetőségeket teremt a cégek számára. A gyógyszerfejlesztés felgyorsítására és a betegélmény javítására kell először felhasználni a technológiát - derült ki a Deloitte jelentéséből.

Öndiagnosztizálás: ezért lehet veszélyes

A betegek elvárásai folyamatosan változnak, míg korábban a bővebb magyarázat és odafigyelés volt a legfontosabb, addig ma az állami egészségügy kiegészítése és az ellátáshoz való hozzáférés került előtérbe. Az emberek az okoseszközök által egyre több saját adatot gyűjtenek és így állapotukról több információval rendelkeznek, de ezeknek számos előnye mellett kockázata is van, ugyanis az internetes öndiagnózis sokszor téves, és így a betegek egészségét és biztonságát veszélyezteti - írja a szakértővel készült interjú alapján az Egészségkalauz.

WHO: hármas katasztrofális válság, kihívás előtt áll az emberiség

Egyszerre kell harcolnunk a klímaváltozás, a növekvő környezetszennyezés és a biodiverzitás visszaszorulása ellen - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek hetedik alkalommal megrendezett WHO-konferencián, Budapesten - írtuk meg szerdán.

A 7. környezetvédelmi és egészségügyi miniszteri konferencia meghatározza a WHO európai régiójának jövőbeli környezeti és egészségügyi prioritásait és kötelezettségvállalásait, különös tekintettel

  • az éghajlatváltozás,
  • a biológiai sokféleség csökkenésének
  • és a környezetszennyezés hármas környezeti válságának egészségügyi dimenzióira.

Egyre több egyedülálló nő fagyasztja le a petesejtjeit az Egyesült Királyságban

Míg a szigetországban rekordszámú hölgy döntött így, Magyarországon csak bizonyos betegséggel küzdők számára lehetséges a módszer - számolt be az mfor.hu.

Recseg az egészségügy az Egyesült Államokban

Az állástalanok és a szegények még a fix biztosítási pénzt sem engedhetik meg maguknak, emiatt az amerikai lakosság mintegy 9%-át semmi nem védi a csillagászati díjaktól. Átlagosan öt háztartásból egynek van egészségügyi tartozása - írja a növekedés.hu

Megszünteti a kormány Müller Cecília hivatalát

A BM friss tervezete szerint az OGYÉI és a NNK is megszűnik augusztus 1-én. Helyettük egy új szervezetet hoznak létre, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot - írja a portfolio.hu

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az okosórák képesek felismerni a Parkinson-kór nagyon korai jelei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségügy

Forrás: Egészségügyi Üzleti Hírmondó/Egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához