Kapszulakamra: így minimalizálhatjuk az ételpazarlást
Fejenként évente 7,5 kg elkerülhető élelmiszerhulladék kerül a kukába amiatt, mert elfeledkeztünk róla vagy túl sokat vásároltunk belőle és lejárt, megromlott.
A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban. A cél az, hogy ez az alapkészlet valóban hatékony eszköze legyen az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek.
Mi az a kapszulakamra?
A Nébih Maradék nélkül program 2024-es háztartási hulladékfelmérése alapján a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás két leggyakoribb oka a nem megfelelő tervezéshez köthető. Fejenként évente 7,5 kg elkerülhető élelmiszerhulladék kerül a kukába amiatt, mert elfeledkeztünk róla vagy túl sokat vásároltunk belőle és lejárt, megromlott. Ennek megelőzésében nyújthat segítséget az otthoni élelmiszerkészlet nyomon követése, például kapszulakamra kialakításával.
A kapszulakamra nem a felhalmozást, hanem a tudatos készletezést jelenti. Lényege, hogy a háztartás étkezési szokásaihoz igazodva, olyan alapélelmiszerekből álló készlet jöjjön létre, amely sokoldalúan felhasználható, egymással jól kombinálható és hosszabb ideig eltartható elemekből áll. Az így kialakított alapkészlet mindennapi segítséget nyújthat a menütervezésben, ezzel is csökkentve az impulzív vásárlások okozta felesleges kiadásokat.
A kapszulakamra összeállításának első lépése a háztartás fogyasztási szokásainak feltérképezése. Érdemes áttekinteni, mely ételek kerülnek gyakran az asztalra a különböző étkezések alkalmával, majd ezekhez igazítani a szükséges alapanyagokat és mennyiségeket. A meglévő készletek rendszeres felülvizsgálata segít elkerülni a túlhalmozást és biztosítja, hogy az élelmiszerek a lejárati idő előtt felhasználásra kerüljenek. A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeknek még lejárat után is adhatunk esélyt, ha azok csomagolása bontatlan, megfelelően tároltuk és nem tapasztalunk változást a termék színében, állagában vagy illatában. Ebben a Maradék nélkül program lejárati útmutatója nyújt hasznos segítséget, amely termékkategóriánként listázza az ajánlott fogyaszthatósági határidőt a minőségmegőrzési idő lejáratát követően.
Főszerepben a tartós élelmiszerek
A kapszulakamra alapját jellemzően olyan tartós élelmiszerek képezik, mint az étolaj, a fűszerek, a tésztafélék, a rizs, a konzervek és a különböző szószok. Ezek kiegészíthetőek fagyasztott húsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel, figyelembe véve a háztartási fagyasztószekrény kapacitását. A fagyasztó tartalmát is érdemes időről-időre ellenőrizni, mivel fagyasztva sem érdemes túl hosszú ideig tárolni az élelmiszereket. A gyakran fogyasztott, bár rövidebb ideig eltartható termékek – például a joghurtok vagy felvágottak – szintén részei lehetnek a készletnek, ha vásárláskor figyelembe vesszük a fogyaszthatósági időt és átgondoljuk, valóban fel tudjuk-e használni a lejárati idő előtt. A Maradék nélkül leltározást segítő táblázatával egyszerűen nyomon követhetjük a hűtőszekrény, a fagyasztó és a kamra tartalmát.
A tudatos kamrakialakítás egy egyszerű, de hosszútávon is könnyen alkalmazható eszköz a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, amelynek mindig illeszkednie kell az adott háztartás vásárlási és étkezési szokásaihoz.
További pazarlásmentes tippek a maradeknelkul.hu weboldalon olvashatók.
Összegzés
- Az évi fejenkénti 7,5 kg elkerülhető élelmiszerhulladék csökkenthető a tudatos élelmiszerkészlet-kezeléssel.
- A Nébih 'Maradék nélkül' program kapszulakamra koncepcióval nyújt iránymutatást az élelmiszerpazarlás mérséklésére.
- A kapszulakamra tudatos készletezést jelent, amely a háztartás igényeihez igazodó, jól kombinálható élelmiszereket tartalmaz.
- A minőségmegőrzési idő után is lehetnek még fogyaszthatók a helyesen tárolt élelmiszerek, erről a Maradék nélkül program ad útmutatást.
- További tippeket és segédeszközöket találhatunk a program weboldalán az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében.
Nem kell olaj a vízbe! A tésztafőzés 6 buktatója – és a profi trükkök, amikkel mindet elkerülheti
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!