Ezeket látta már?

Király-egészségnap gyógyszerészekkel: időt szántak a panaszok meghallgatására

Király-egészségnap, Király gyógyszertár patika szűrőnap

Pillanatok alatt összesereglett a város apraja-nagyja: hiánypótló rendezvényt tartottak a nagykanizsai Király patika gyógyszerészei.

Nagy érdeklődés övezte a Király Gyógyszertár szervezésében megtartott Király-egészségnapot Nagykanizsán. A résztvevők lendülete és jókedve, valamint a gyönyörű időjárás kiváló légkört teremtettek ahhoz, hogy komoly egészségügyi témákról is könnyedebb hangulatban essen szó. A rendezvényt médiapartnerként az Egészségkalauz is támogatta.

Pillanatok a 25 éves Király Gyógyszertár születésnapi rendezvényéről

Mi volt az egészségcentrumban?

  • vizsgálatok a szűrőkamionban
  • memória szűrés
  • vércukor- és vérnyomás mérés
  • gyógyszerész tanácsadás
  • házi patika átnézése
  • lejárt gyógyszerek átvétele
  • élelmezés- és táplálkozástudományi tanácsadás (OGYÉI)
  • gyógyszerész sátor
  • anatómiai mozi sátor
  • anatómiai előadások kisiskolásoknak
  • előadások középiskolásoknak

Kevesen tudták, konkrétan mit jelent a szó: prevenció

Az 21 Nő alapítvány idei mentoráltja, Győrfi Boglárka, egy érdekes kezdeményezést indított el az idei szűrőnap alkalmából. Egy különleges projekt részeként kérdőívet állított össze, amelyet a szűrésen részt vevőkkel töltettek ki. A kérdőíves kutatásból levonható következtetéseit Boglárka év végén egy előadás keretében mutatja majd be - de már első áttekintésre is érdekes tanulságok születtek a válaszokból.

Az egyik meglepő eredmény az volt, hogy a kérdőívet kitöltők közül sokan nem ismerték a "prevenció" (megelőzés) szót. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügy és média területén dolgozók gyakran feltételezik, hogy az általuk használt kifejezéseket, információkat mindenki érti, pedig ez korántsem mindig igaz.

Ezek voltak a szűrőnap legfontosabb tanulságai

A gyógyítás alapja az együttműködés kell legyen a háziorvos, a gyószerész és a beteg között - summázta Dr. Ignácz Andrea a nagykanizsai Király Gyógyszertár vezetője, aki rendezvény tanulságai közül, az alábbiakat emelte ki:

  1. Az embereket érdekli az egészségük, és szívesen vesznek részt szűréseken, különösen 40 év felett. Fontos, hogy a pácienseket jól szólítsa meg a szakma, és legyen idő meghallgatni a panaszaikat.
  2. A közösségi élet fontos, különösen az idősebb korosztály számára. A Covid-19 járvány idején az időseknek hiányzott a társaság és a beszélgetés lehetősége, és ennek a hiányérzetnek a feloldására a pandémia elmúltával is szükség van.
  3. Ha több figyelmet kaphatnának a betegek, nem kellene éves szinten több száz tonna gyógyszert kidobnunk veszélyes hulladékként.
  4. A gyógyítás alapja az együttműködés a beteg-orvos-gyógyszerész között, mely ha megvalósul, sokat tettünk a betegek gyógyításáért. Ennek szép példája volt a nagykanizsai szűrőnap, egészségnap is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Órarendszerűen szedi a magas vérnyomás gyógyszereket? Ezért jár el rosszul, ha nem!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához