Ezeket látta már?

Kivonnak a forgalomból egy pajzsmirigy gyógyszert, nem árulhatják a patikák

gyógyszer, letrox, pajzsmirigy gyógyszer

Többé nem lehet kapni a patikákban egy régi pajzsmirigy gyógyszert.

Miután novemberben bejelentette az OGYÉI, hogy Ideiglenes intézkedésként felfüggeszti a Letrox 50 mikrogramm tabletta egyes tételeinek forgalmazását, most ezeket a tételeket végérvényesen bevonja, a patikák nem árulhatják többé. Az érintett tételek a Letrox 50 mikrogramm tabletta (OGYI-T-7546) 21002A, 21004A jelölésű tételei.

Ezek a tételek egyébként megfelelnek a minőségi elvárásoknak, egyetlen, azonban a gyakorlatban annál nagyobb gond az, hogy a régi formulákat az új, megváltozott segédanyagú formulákkal nem szabad keverni, mert pajzsmirigyhormon-szint eltéréseket okozhat. Az új segédanyag-összetételű tablettára történő átállást követően már nem szedhető a régi összetételű tabletta, így a biztonsági szempontokat figyelembe véve hozta meg az OGYÉI a forgalomból való kivonásról a döntését, amit határozatban közölt. Arról, hogyan változott meg a segédanyag összetétel még2022 júniusában írt szakgyógyszerészünk.

A Letroxot a pajzsmirigybetegek szedik, a hatóanyaga a levotiroxin, egy szintetikus pajzsmirigyhormon. A gyógyszer a pajzsmirigyhormon hiányának és/vagy a pajzsmirigy működési zavarainak kezelésére szolgál.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a szem, ha probléma van a pajzsmirigyével

Forrás: OGYÉI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához