Ezeket látta már?

Megváltozott a Letrox összetétele, fokozott odafigyelésre int a szakgyógyszerész!

Letrox tabletta, Letrox összetétele, pajzsmirigy, szakgyógszerész,

Ha pajzsmirigybeteg és Letrox tablettát szed, erről tudnia kell.

A levotiroxint tartalmazó gyógyszerek szedése minden esetben kiemelt figyelmet kíván. Most ez fokozottan igaz, hiszen az egyik levotiroxinos gyógyszer, a Letrox esetén 2022. júniustól megváltozik a segédanyag-összetétel és a csomagolás is.

Számos pajzsmiriggyel kapcsolatos kórkép kezelésére rendelnek az orvosok levotiroxint tartalmazó gyógyszert. A pajzsmirigy által termelt hormonnal, a levotiroxinnal minden tekintetben azonos levotiroxint tartalmazó gyógyszerek (tabletták és kapszulák) szedése általában hosszú távon történik, sokan élethosszig tartóan adagolják maguknak a gyógyszert napi gyakorisággal.

A levotiroxint tartalmazó gyógyszerek szedése odafigyelést igényel

Míg az éhgyomorra bevett levotiroxinos készítmények hatóanyag-tartalmának körülbelül 60-80 %-a hasznosul, addig táplálékkal való együttes bevételkor ez az arány jelentősen romolhat. Vagyis, mivel a cél a bevett gyógyszer hatóanyagtartalmának a magasabb mértékű hasznosulása, így a teljes napi adagot minden esetben éhgyomorra, a reggeli előtt legalább fél órával, folyadékkal (vízzel) kell bevenni.

Tudni kell, hogy a szójában dús táplálkozás rontja a levotiroxin felszívódását, illetve a rostdús táplálkozás és a grapefruitlé fogyasztása is csökkenti a levotiroxin felszívódásának mértékét.

Sokan a terhesség vagy a szoptatás alatt is szedik a levotiroxint. Jelen ismereteink szerint a levotiroxin-terápiának nincs a magzatot/újszülöttet/szoptatott csecsemőt érintő negatív következménye.

Új összetételben és új csomagolásban kapható 2022. júniusától a Letrox

A levotiroxint tartalmazó gyógyszerek – többek között - Letrox márkanéven is forgalomba kerülnek. A Letrox készítmények tablettánként 50,75,100 vagy 125 mikrogramm levotiroxint tartalmaznak. A megfelelő dózis kiválasztása és személyre szabása minden esetben a kezelőorvossal szoros együttműködésben történik meg. A kezelőorvos a Letrox-terápia során a beteg állapotának és laborparamétereinek az ismeretében változtathat a napi adagon, emelheti vagy csökkentheti azt szükség esetén.

Pajzsmirigy beteg? Ezért kellhet más gyógyszerdózis nyáron >>

A Letroxos készítményt fejlesztő szakemberek nemrégiben megváltoztatták a tablettákban szereplő egyik segédanyagot. Hangsúlyozandó, hogy a változás nem a hatóanyagban, azaz nem a levotiroxinban vagy annak mennyiségében történt. Az egyik segédanyagot érintő változtatás célja az volt, hogy a Letrox tabletták stabilitása nagyobb legyen.

Vizsgálatokkal igazolták, hogy a „régi” és az „új” Letrox tabletták azonos dózisok esetén egymással bioegyenértékűek, azaz azonos terápiás hatás várható mind a régi, mind az új segédanyaggal előállított Letrox tablettáktól. Azonban, előfordulhat, hogy egyes betegek szervezete érzékenyebben reagál a segédanyagot érintő változásra, és náluk pajzsmirigyhormon-szint eltérések történhetnek. A Letroxról Letroxra váltás tehát fokozott odafigyelést és a gyógyszerésszel, kezelőorvossal való szoros együttműködést kíván.

Letrox-váltás tudnivalói dióhéjban

  • Ha Ön Letrox gyógyszert szed, és a következő gyógyszeradagját váltja ki a gyógyszertárban, ne lepődjön meg, ha a megszokottól eltérő kinézetű csomagolásban kapja meg a gyógyszerét. Erre a gyógyszerész vagy a szakasszisztens is fel fogja hívni a figyelmét, és ellátja Önt egy „Betegtájékoztató lappal”.
  • A megszokott módon, az orvos által javasolt adagban szedje az „új” Letroxot is!
  • Amennyiben bármilyen, feltételezhetően a pajzsmirigyhormont-szint változással összefüggő mellékhatást tapasztal, azt jelezze a kezelőorvosának. Szükség esetén az orvosa - a klinikai és laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján – meg fogja találni az Önnek megfelelő egyéni levotiroxin-dózist,- az „új” Letrox gyógyszerre vonatkozóan is.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Ezeket a cikkeket olvasta már?

Forrás

https://ogyei.gov.hu/kiseroirat/dhcp/2_Letrox_uj_osszetetel_gyogyszereszeknek_2022.05.04.pdf

Forrás: egeszsegkalauz.hu