Ezeket látta már?

Ezt tegye, ha megtámadja egy kutya a sétája során

kutyatámadás, harapás, kutya

Egyre többet hallani a hírekben kutyaharapásos támadásokról. De vajon mit tegyünk ilyenkor?

Futás és kerékpározás, de néha egy könnyed séta közben is belefuthatunk területüket agresszívan védő ebekbe. Ha egy ilyen helyzetben találjuk magunkat, mindig a kutyát figyeljük és igyekezzünk úgy helyezkedni, hogy valami közénk kerüljön.

A nagy titok

Az első számú titok a higgadtság. Minél több a sikoltozás, mozgás, szaladgálás, annál izgatottabbá válik a velünk szemben álló kutya. A szakértők szerint létezik két protokoll amit érdemes ilyen helyzeteben követni.

Két harapási forgatókönyv

Tegyük fel, hogy kint sétál és egy kutya kirohan egy udvarából. Ha megpróbál gyorsan eliszkolni tőle, az üldözési reflexet vált - ugyanazt a reflexet, mint amikor a kutya meglát egy macskát vagy mókust. Ellenállhatatlan késztetést érez majd, hogy utánaeredjen a zsákmánynak.

Ehelyett inkább maradjon a helyén, nézzen szembe a kutyával (de ne nézzen az állat szemébe), és álljon nyugodtan, cövekeljen le stabilan, mint egy oszlop, vagy egy fa. Legyen mozdulatlan és végképp ne hadonásszon a karjaival.

A legtöbb kutya valójánan nem tervez ilyenkor harapni; inkább csak ugat, morog, fenyeget. Ha kitartóan, mozdulatlanul áll, a kutya ugyan nem hagyja abba az ugatást, de lassan elkezd hátrálni.

Tehát ha egyszer megállt, és az állat rájön, hogy úgy sem nem fog nekiiramodni, hogy üldözni lehessen, általában maguktól mennek el.

A másik módszer, hogy lassan, lazán hátrálni kezd. Miután megtett egy kis távolságot, megfordulhat, és nyugalomban mehet tovább.

Egyes kutyák azért rohannak ki, mert azt hiszik, hogy aki elmegy a területük mellett, azt meg kell ugatni. És ha egy véletlen folytán nyitva a kapu, szabad a vásár, és közelebbről is megugathatják.

Annyira beléjük égett ez az ösztön, hogy kis idővel az akció után, fogalmuk sincs, miért is ugatnak Önre. De ha túlzott izgatott állapotában kiabál, vagy meglendíti a karját, izgatottabbak lesznek, és megragadják, mint egy játékot. Ezért különösen fontos, hogy teljes mozdulatlanság.

Összefoglalva:

  • Kutyatámadás esetén a legjobb teendő a passzivitás, mert azzal nem tudnak mit kezdeni
  • Nem ajánlott kiabálni, sem mosolyogni, sem szemkontaktust felvenni az állattal, sem bármilyen mozgást végezni, hiszen így a kulcsingert válthatjuk ki belőlük, amiért zsákmányként tekinthetnek az emberre.
  • Ha egy helyben állunk, próbáljunk úgy állni, hogy a hátunk mögött legyen egy fa vagy autó, hogy ne tudjon mögénk kerülni a kutya.
  • Erre azért van szükség, hogy az ember mögé kerülve ne tudjon hátulról belékapaszkodni és mozgásra késztetni.

De mit csináljon, ha a kutya mégsem nyugszik le?

Ha a kutya elkezd felugrani, próbáljon nyugodt maradni, és tartsa a hátát a kutyának, hogy ne tudjon az arcához érni. Valójában, ha nyugodt marad ez nem valószínű, hogy megtörténik. A legfontosabb a magabiztos fellépés. Bár ha egy helyben állunk is előfordulhat, hogy a kutya belénk mar, de a mozdulatlansággal elkerülhető, hogy nagyobb sérüléseket okozzon.

Helyezzen valamit pajzsként maga és a kutya közé

Ha harapni, támadni szándékozik a kutya, minden olyan tárgy, eszköz jól jön, amivel pajzsként védheti a testét. Tartsa erősen, de ne támadjon vissza vele, ne nyomja a kutyának, ne próbálja megütni vele.

Minél szélesebb és laposabb a tárgy, annál jobb. Még a legdühödtebb állat is feladja, hogy megtámdjon egy olyan valamit, ami egyérelműen nagyo ahhoz, hogy bárhol megragadja. Nyilván nem életszerű magunkkal cipleni egy szemeteskuka fedele minden séta során, de egy esernyő, táska mindig velünk lehet.

Ha mégis közvetlen test-test elleni küzdelemre kerül sor

Egy lehetséges támadás esetén ne szálljunk szembe a kutyával, és igyekezzünk állva maradni, amennyiben ez nem sikerül, magzatpózba kuporodva védhetjük meg leginkább magunkat. Kutya támadás után sebeinket a fertőzések (tetanusz, veszettség, kezeletlenül mindkettő halálos kimenetelű!!) elkerülése érdekében haladéktalanul mutassuk meg orvosnak!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Okosabbak tőlünk a galambok? Kiderült, hogy az eszük olyan, mint a mesterséges intelligenciáé

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: pethealthnetwork
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához