Ezeket látta már?

Öt százalékkal nőhetnek a magánegészségügy díjai

magánegészségügy, vizsgálatok, magánszolgáltatók, telemedicina, távkonzultáció

Heti magánegészségügyi üzleti hírösszefoglaló.

Tavaly 15%-kal, az idén 5-tel nőhetnek a magánegészségügy díjai. A szegmens ettől függetlenül bővül, ezen belül is a céges, munkáltatói csomagok összértéke nő. A hálapénz kivezetése használt a szektornak, de hosszabb távon fontos lenne az állami és a magánág együttműködése - írja a lap.

A héten nyilvánosságra hozott első negyedévi GDP-adatok elemzése során a szakértők arra jutottak, a szolgáltatásokban elsősorban a magánegészségügy előretörése okozhatott növekedést. A magyar GDP az első 3 hónapban az egy évvel korábbihoz képest 1,1, a múlt év utolsó három hónapjához viszonyítva pedig 0,2 százalékkal csökkent - a VG cikke.

Jelentős betegszámemelkedést mutatnak a statisztikai adatok, a KSH friss tanulmánya szerint az elmúlt 2 évtizedben hazánkban leginkább az asztmások és a daganatos betegek száma nőtt, de 147 százalékkal ugrott meg az agyi erek katasztrófáit érintő diagnózisok és a cukorbetegek száma is - írj a napi.hu.

Novembertől eltűnnek az állami kórházak laboratóriumait működtető magáncégek. Az összes kórházi labor átalakul, ősztől az állami labor intézi a teljes labordiagnosztikát - a VálaszOnline közölt véleménycikket.

Mint egy friss kutatásból kiderült, hogy a költségekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a hazai lakosság jelentős része még ma is tart az orvosoktól. A válaszadók csaknem egyharmada beismerte, hogy szorongással, 8%-uk pedig egyenesen rendkívüliként jellemezhető félelemmel készül egy-egy vizsgálatra - a friss kutatásról a Medicalonline számolt be.

Gyökeres változásokat javasol a meddőségi ellátásban a tavaly létrejött Humánreprodukciós Igazgatóság. Vezetője egy interjújában elmondta: a kormánynak elküldött javaslataik között szerepel a petesejtdonáció és az embriók genetikai vizsgálatának rendezése is - a hvg készítette a beszélgetést.

Megkezdődött a betegek átadása, júliustól kerülnek át a szociális, új nevén a gondoskodáspolitikai szektorba, 6 kórházból ad át ápolási részleget a kormányzat - a Népszava cikke.

Júniusban újra kommunikációs tréning a magánegészségügyben dolgozó nővéreknek, asszisztenseknek, recepciósoknak, call center munkatársaknak, ügyfélszolgáltatban érdekelteknek - június 9-én pénteken, már csak néhány szabad hely van!

A mesterséges intelligencia alapjaiban írja át az orvosi munkát is; a zárójelentések megírásában, a leletezésben és betegosztályozásban kifejezetten hasznos eszköz a ChatGPT. A koronavírus-járvány új lendületet adott az egészségügyi digitális fejlesztéseknek, az ágazat azonban így is el van maradva a többi szektor fejlettségi szintjétől - írja a HR Portál.

Gazdasági hírek

Zöldségtermesztő, pszichológus, miniszter, orvos – az ő fizetésük nőtt legjobban 3 év alatt. A KSH adatai szerint legjobban a légiforgalmi irányítók keresnek. Foglalkozási áganként vizsgálták meg, 2019-ről 2022-re hol nőtt a legnagyobb mértékben a fizetés - írja a 24.hu.

Jelentősen eshet az infláció Magyarországon, a fogyasztói árindex az idén eddig alig csökkent, de az egyéb ármutatókból már látszik, hogy a dezinflációs folyamat elindult. Az áremelkedési ütem csökkenése hamarosan megjelenik a hivatalos inflácós mutatóban, a fogyasztói árindexben is, és év végére akár egy számjegyűvé is válhat az infláció - elemezte az adatokat a portfolio.hu.

Egyre kevesebb ételt vásárolnak a magyarok - a legnagyobb magyarországi üzletláncok forgalmi adataiban azt vizsgálták, milyen módszerekkel próbálnak a vevők az ételvásárláson takarékoskodni. Van, ahol a saját márkás termékek forgalma történelmi csúcsokon jár, máshol azt tapasztalták, hogy sokkal többször mennek be az emberek keresni az akciókat, az árstopos ételeket pedig elviszik a környékbeli hotelek és kávézók - számolt be a hvg.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségügy

Forrás: Egészségügyi Üzleti Hírmondó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához