Ezeket látta már?

Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető halálozások aránya - Európai körkép

gyógyszerek

Egy friss magyar elemzésből kiderült, hogy viszonylag sűrűn megyünk orvoshoz, de ettől mégsem leszünk jóval egészségesebbek. Sok halálesetet megfelelő kezelésekkel, jobb egészségügyi ellátással és szűrővizsgálatokkal meg lehetne előzni.

A portfolio.hu készített egy átfogó, 2011-től 2021-ig terjedő elemzést a magyar és az európai egészségügyről, valamint az általános egészségi állapotáról.

Csökkent a várható élettartam

Az elemzésből kiderül, hogy amíg 2019-ben a születéskor várható élettartam 76,5 év volt, 2021-re 74,5 évre csökkent, vagyis 2 évvel rövidült. A várhatóan egészségben eltöltött évek is alacsonyabbak, mint az EU-ban: 2020-ban ez magyar férfiak esetén 61,6 év volt, vagyis 10,7 betegségben töltött évre számíthattak. A magyar nők 63,5 évet töltöttek várhatóan egészségben, 15,5 évet betegséggel.

Mint írják, Európában nálunk az egyik legkevesebb az 1000 főre jutó praktizáló orvosok rátája, csak Bulgáriában és Montenegróban jut kevesebb szakember a lakosokra. Ennek több összetevője is van, a helyzetet súlyosbítja, hogy a magyar orvostársadalom szintén küzd az elöregedéssel, utánpótlás pedig kevés akad. Az utóbbi években végrehajtott bérreform megtartó erejét még nem látjuk a statisztikákban.

A rosszindulatú daganatok, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számítanak Európában, és Magyarországon is, ehhez jön hozzá, hogy az öngyilkosságok száma is emelkedett a pandémia óta. A krónikus betegségek kialakulásában nagy szerepe lehet az életmódnak: a dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly olyan fontos tényezők, mely hajlamossá tesznek bizonyos betegségek kialakulására.

Az elhízás és dohányzás terén Magyarország kedvezőtlen helyen áll az európai országok között, és az uniós átlagtól jelentősen rosszabbak a mutatóin. Az átlagos kórházi ápolási idő hazánkban, illetve Csehországban volt a leghosszabb 2020-ban, 10,3 nap - írja a lap.

Magas a megelőzhető és elkerülhető halálozások aránya

A lap kitér arra is, hogy a 2020-as statisztikák szerint Magyarországon igen magas a megelőzhető és elkerülhető halálozások rátája. Európában a vizsgált országokban csak Romániában magasabb összességében a két mutató együttesen, de a megelőzhető halálozásokban hazánk vezet. Sok halálesetet megfelelő kezelésekkel, jobb egészségügyi ellátással és szűrővizsgálatokkal meg lehetne előzni.

Más európai országokhoz képest lemaradásban vagyunk az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés terén. Több olyan kockázati tényező, mint a nagyarányú dohányzás, alkoholfogyasztást, vagy az elhízás is gyakori, amelyen javítva sok betegség nem is alakulna ki.

A prevencióra fordított összegek éves szinten a GDP arányában Magyarországon magasabbak, mint sok más európai országban, illetve az EU-ban átlagosan, de arányaiban hiába fordítunk többet a betegségmegelőzésre egy ideje az átlagnál, ez egyelőre nem mutatkozik meg számottevő javulásban az egészségügyi mutatókban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához