Ezeket látta már?

Orvosi siker: kettéosztott májat kapott két beteg a Semmelweis Egyetemen

májbetegség, máj daganat, szervátültetés. májátültetés

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg.

A beavatkozásokat a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. Mindketten jól vannak a december 2-ai műtét óta. - írja az MTI.

Orvosi bravúrt hajtottak végre

A kislányt ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt sorolták fel a sürgősségi transzplantációs listára. A gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték. Az SE elmondta, hogy ilyen korú gyermek számára ritkán találnak megfelelő méretű donorszervet, de a súlyos állapota miatt sürgős beavatkozásra volt szükség.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmas volt arra, hogy a kisebbik részét a kislányba ültessék, míg a nagyobb részét egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kapja meg.

A férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték, míg a kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították. Az egyetem közölte, hogy a kislány hamarosan hazamehet.

Az SE január 3-án egy újabb hasonló májátültetést is végrehajtott, szintén a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiú és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfit segítettek. A műtétek sikeresek voltak, mindkettőjüket jelenleg kórházban ápolják.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek az epe és a máj rákos elváltozásait jelzik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához