Ezeket látta már?

Mark Ruffalo azt álmodta, agydaganata van, elment orvoshoz, és kiderült az igazság

Mark ruffalo, agydaganat, daganat, tumor

A Bosszúállók színésze figyelmeztetésként tekintett az álomra.

2000-ben Mark Ruffalo azt álmodta, hogy agydaganata van. Ébredés után meg volt győződve róla, hogy ez egyfajta figyelmeztetés, így azonnal orvoshoz ment. A színészen CT-vizsgálatot végeztek, amelynek során találtak egy elváltozást a fejében egy idegen. Mivel az orvosok akkor még nem tudták, hogy mivel állnak szemben, ezért az azonnali műtétet sürgették. Végül kiderült, hogy hallóideg-daganatról van szó, amely arcbénuláshoz is vezethetett volna, ha nem operálják ki időben - írja a Tények.

Hallóideg-daganat: ezek a tünetei

A hallóideg-daganat akusztikus neurinóma ugyan nem okoz áttétet, jóindulatú daganat, de a kezelésével mégis fontos mielőbb foglalkozni. Ha elhanyagoljuk, a daganat méretének növekedésével egyre nagyobb nyomást gyakorol a környezetére és így újabb tünetek jelennek meg. A jellegzetes féloldali hallásromlás mellett egyensúlyzavarok, szédülés, az érintett oldalon fülzúgás, esetleg fül- és fejfájás is jelentkezhet.

a daganat növekedése lassú folyamat, így a súlyosabb tünetek megjelenéséig akár évek is eltelhetnek. Idővel nyelészavar is kialakulhat és megjelenhetnek a koponyaűri nyomásfokozódás általános tünetei: látászavar, hányás és tudatzavar.

A családi halmozódás fokozza a rizikót

A betegség kialakulásának okai pontosan nem ismertek, újabb vizsgálatok szerint a tartós zajártalomnak szerepe lehet benne. Erre világított rá az a korábbi, amerikai és svéd kutatók által végzett kutatás is, amelyben 146 akusztikus neurinómával élő beteg adatait hasonlították össze a kontroll csoport 564 egészséges tagjával.

Megfigyelték, hogy a rendszeres, 80 decibel feletti zajterhelés egyértelműen hozzájárult a betegség megjelenéséhez. A munkahelyi zajterhelés épp olyan kockázati tényező, mint a túl hangos zenehallgatás. A rizikó azonban csökkenthető zajvédők használatával. Hiába emelte ugyanis ötévnyi rendszeres erős zajterhelés 1,5-szeresére a hallóideg daganat kialakulásának esélyét, a füldugót vagy fülvédőt viselők körében mégsem emelkedett a kialakulásának kockázata.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Tények
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához