Ezeket látta már?

Megvan a boncolási jegyzőkönyv: ez okozta Matthew Perry halálát!

Shutterstock 101622553

Az orvosszakértő szerint fulladás, koszorúér-betegség és egy opioid hatása is hozzájárult a Jóbarátok színészének halálához.

„Matthew Perry a Ketamin akut hatásaiba halt bele" – áll a Los Angeles megyei halottkémi hivatal által közzétett boncolási jegyzőkönyvben, amit az amerikai színész halála után két hónappal hoztak nyilvánosságra.

A Jóbarátok című sorozat színésze évtizedekig küzdött alkohol és a kábítószer-függőségével, a pszichedelikus tulajdonságokkal rendelkező ketamin "akut hatásai" miatt halt meg.

Matthew Perry többször is nyilvánosan beszélt az alkohol- és drogfogyasztással kapcsolatos küzdelmeiről, amelyek néha kórházi kezelésekhez vezettek különböző kísérő betegségek miatt. Saját bevallása szerint a színész élete több mint felét kezeléseken és elvonókúrákon töltötte.

A színészre október 28-án találtak rá Los Angeles-i otthonában, 54 éves volt.

Újabb részletek

A boncolási jegyzőkönyv szerint Matthew Perry körülbelül másfél héttel a halála előtt ketamin infúziót kapott, de a szervezetében lévő ketamin nem származhatott ebből a terápiás kezelésből.

"A halála után vett vérmintákban talált magas ketaminszintet mértek. A halálát szív- és érrendszeri túlstimuláció és fulladás okozta" – áll a boncolási jelentésben.

A toxikológiai vizsgálatok buprenorfin "terápiás" szintjét is kimutatták, egy olyan gyógyszerét, amelyet az orvosszakértők szerint drogfüggőség és fájdalomcsillapításra használnak. Matthew Perry asszisztense tanúvallomásában azt állította, hogy a férfi pszichiáterhez járt, és naponta kétszer szedett buprenorfit az előírtaknak megfelelően. A nyomozók nyugtatókra utaló nyomokat is találtak, de alkoholra, metamfetaminra vagy kokainra utaló jeleket nem.

A szemtanúk elmondták a nyomozóknak, hogy Perry délelőtt 11 órakor pickleballt játszott. Az asszisztense 13:37 körül hagyta el az otthont, hogy elintézzen valamit, és amikor 16:00-kor visszatért, "arccal lefelé a vízben" találta őt – áll a feljegyzésekben. Az asszisztens beugrott, Perryt a lépcsőre vitte, és hívta a mentőket. A kiérkező mentősök kihúzták Perryt a vízből de már nem tudtak rajta segíteni.

A ketamin hatása

A ketamin erős érzéstelenítő, amely egyre népszerűbbé vált a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz szindróma és más nehezen kezelhető mentális problémák alternatív terápiájaként. A ketamint eredetileg intravénás érzéstelenítésre alkalmazták, toxicitása és mellékhatásai miatt azonban Magyarországon hamar kiszorult az orvosi gyakorlatból.

A ketamin a hazai jogszabályok alapján a pszichotróp anyagok 2. jegyzékébe tartozik az amfetaminnal és származékaival, THC-vel (a kannabisz hatóanyaga) és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt.

Rekreációs célból történő alkalmazása sokféle, fogyasztható például szájon át (kapszulaként, tablettaként, oldatként italba töltve), injektálva, szippantással vagy inhalálva is. Megjelenése általában fehér, kristályos por, de előfordulhat folyadékban oldva is.

A ketamin fő hatása az ún. disszociatív érzéstelenítés. Ez azt jelenti, hogy hatása alatt az agykéreg funkcióit elválasztja a többi agyterülettől és a gerincvelőtől, így hallucinációkat, dezorientáltságot és a részegséghez hasonló állapotot okoz. Ezért használják például elektronikus zenei események partidrogjaként, mint hallucinogént, mivel színes álmokat, alkoholhoz hasonló „részeg” állapotot okoz.

A ketamin szubjektíven érzékelt pozitív hatásai az alábbiak:

  • hallucinációk – dózisfüggő, szippantásos alkalmazás esetén tíz-negyven percig tart, de négy-hat órán keresztül is még befolyásolja az érzékeket, az ítélőképességet és a mozgáskoordinációt;
  • eufória, nyugalom, csökkent szorongás;
  • a testtől és a környezettől való elhatárolódás, alternatív valóság érzete, testsémazavar, halálközeli élmények;
  • részegséghez hasonló állapot - tapintási és érzékelési zavarok, az érzékelés teljes megszűnése nagyobb dózisok esetén.

A ketamin kellemetlen (mellék)hatásai az alábbiak:

  • szájszárazság;
  • zsibbadásérzet;
  • pulzus lassulása;
  • légzési problémák (légzésdepresszió), eszméletlenség, kóma, akár halál;
  •  agresszivitás, támadó viselkedés, feszültség;
  • hányinger, hányás;
  • koordinációs problémák, egyensúlyzavarok.

Magas dózis alkalmazásánál egy ún. „K-lyuk” elnevezésű élményt él meg a felhasználó, melyet „testből való kilépés”-ként, halálközeli élményként írnak le, gyakran spirituális jelentőséget tulajdonítanak neki.

A ketamin álomszerű állapotot idéz elő, a hatása alatt lévő személy ebben az állapotban közönyös, nehezen mozog és védekezik. Ez az állapot a nemi erőszak elkövetését is megkönnyítheti, mivel használójánál amnéziát okoz, így az nem is emlékszik a történtekre.

A ketamintúladagolás, -mérgezés tünetei

A ketamin túladagolása görcsöket, mélyülő kómát és görcsös légzésleállás miatti halált okozhat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tényleg hatásos a ketamin súlyos depresszió kezelésére?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

függőség

Forrás: New York Times
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához