Ezeket látta már?

Fejvesztve menekült a garázsából, amikor megtudta, mi harapta fejen

medvetámadás medveharapás fejen harapta egy medve

Csak lekapcsolta a locsolót a sötét garázsban, amikor ütést érzett, és morgást hallott.

Egy pennsylvaniai apa a garázsában találkozott egy medvével, ami megharapta a fejét. A férfi azóta is áldja a szerencséjét – írta meg az NBC News.

A biztonsági kamera felvette a jelentet

John Swartz a közösségi médiában két videófelvételt is megosztott balesetről, amit a házra felszerelt biztonsági kamerák rögzítettek.

Az egyik videón látható, amint a medve végigsétál a füvön, fel a verandára, majd besétál a garázsba az autó közelében, a kamera látóterén kívül.

Egy másik azt a pillanatot mutatja be, amikor Swartz bemegy az autó mögötti garázsba, és a két macskája hirtelen feléje fut. Pillanatokkal később hátralökődik ahogy a medve nekiront, miközben a garázsból menekül.

Egyik jobban megijedt, mint a másik

A férfi fején nagy harapásnyomok, testén pedig zúzódások maradtak – mondta a NorthcentralPA.com-nak. A 60 éves férfi döbbenten mesélte el, mi történt vele: bement a garázsba, hogy elzárja locsolórendszer csapját, de sötét volt, így először nem is látta a medvét. Úgy véli, az állatot a garázsban lévő szemétszag csábíthatta oda. Szerinte a tömlőszelep elfordításának csikorgása riasztotta meg a medvét, amit a sötétben először nem is vett észre, de nem sokkal ezután ütést érzett, és morgást hallott.

„A fejemhez kaptam, mert éreztem, hogy megsérültem” – mondta Swartz a portálnak. A férfi sérüléseit a helyszínre érkező mentők látták el. Miközben mentőre vártak, meglátták a macit – ami magasnak, soványnak tűnt, becslések szerint 250 fontot (kb 113 kg) nyomott. A barna medve a legnagyobb termetű emlős fajunk: általában 100-340 kilót nyom, de ritkán elérheti a 450 kilogrammos súlyt is. A kifejlett egyedek hossza két méter körüli.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van - tanácsolja a Bükki Nemzeti Park, ahol időről időre előfordulnak medveészlelések. A legtöbb konfliktus szerintük az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Nyugodtnak kell maradni, mellőzni a hirtelen mozdulatokat, és semmit sem dobálni a medve felé”. Abban az esetben, ha a medve valóban megtámad minket, a legjobb az, ha halottnak tettetjük magunkat. „Feküdjünk le a földre, és maradjunk mozdulatlanok, ezáltal megértetjük a medvével, hogy jelentünk számára fenyegetést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tragikus vége lehetett volna az apjának - ezen a vészjelzőn múlt minden

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: BBC News
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához