Ezeket látta már?

Megtagadták az életmentő gyógyszert egy 14 éves lánytól, mert az művi vetélésre is alkalmas

Methotrexate, metotrexát

Egy 14 éves lány súlyos autoimmun betegségére évek óta szedett gyógyszerét a recept ellenére sem adta ki a gyógyszerész, mondván: egy, az abortuszra is alkalmas a szerről van szó, ezért nem adhatja ki.

Az Egyesült Államokban, Arizona állam Tucson városában a helyi gyógyszertár megtagadta egy 14 éves, súlyos autoimmun betegségben szenvedő lány gyógyszerének kiadását, annak ellenére hogy érvényes orvosi receptje volt. Az indoklás szerint azért, mert ez a szer alkalmas művi vetélés kiváltására. - írja az Index

A gyógyszer hatóanyaga a metotrexát, amit autoimmun és daganatos betegségek kezelése során is használnak, azonban tény, hogy méhen kívüli terhesség esetén is alkalmazzák. A tini orvosa nem most kezdte a kezelést az említett gyógyszerrel: évek óta a metotrexáttal kezeli a lány súlyos autoimmun ízületi gyulladását.

Eddig nem volt semmi gond a gyógyszer kiadásával, azonban idő közben az változott az USA-ban, hogy 2022 nyarán a Roe v. Wade-törvényt felülbírálták, így egy régi, 1864-es törvény lépett életbe, ami nagy szigorral jár el a terhességmegszakításokkal kapcsolatban - pontosabban már annak gyanújánál is. Így a művi vetélésre alkalmas gyógyszerek kiadását többszörösen felül kell vizsgálni. Erre hivatkozott a gyógyszertár is, amikor megindokolták, miért nem adták ki a 14 éves lány gyógyszereit.

Habár, a lány később megkapta a gyógyszerét, ami létszükséglet a számára, mert kizárólag ezzel a gyógyszerrel tartható egyensúlyban az egészsége, a háziorvosa és a szülei is felszólaltak a nyilvánosság előtt, felhívva a figyelmet a problémára.

Az eset után az Amerikai Reumatológiai Társaság közleményt adott ki, amiben a metotrexát kiadására hívja fel a gyógyszerészek figyelmét.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához